ApărareȘtiri

Vladimir Putin va putea rămâne la putere până în anul 2036

Recep Erdogan și Vladimir Putin la o întrevedere în 2021 (Yeni Safak English)

Președintele rus Vladimir Putin, 67 de ani, va putea rămâne la putere până în anul 2036, după ce primele rezultate ale referendumului pe tema reformei constituționale indică o victorie categorică pentru liderul de la Kremlin, datorată în special eforturilor autorităților de a mobiliza electoratul, relatează publicația Les Echos.

Amendamentele constituționale propuse de Kremlin stipulează că deținerea funcției de președinte al Rusiei va fi limitată la maxim două mandate de șase ani, nu doar la două mandate succesive, cum era cazul până acum. Putin de astfel a beneficiat de regula interzicerii mandatelor succesive, fiind deja la al patrulea mandat de președinte.

Pe de altă parte, modificarea regulii privind contorizarea mandatelor îi va permite lui Putin să candideze pentru un nou mandat în 2024 și pentru încă unul în 2030.

Autoritățile s-au mobilizat pentru a-i asigura liderului de la Kremlin o prezență puternică și o mare victorie, care îi permite lui Putin să rămână la putere încă două mandate de președinte și îi oferă șansa de-al depăși pe Stalin ca cel mai longeviv lider al Rusiei moderne.

Victoria lui Putin nu este o surpriză având în vedere eforturile susținute ale autorităților. Peste 70% dintre personale care au votat s-au pronunțat în favoarea reformei constituționale propuse de liderul de la Kremlin, potrivit primelor rezultate.

Se pare că și un alt obiectiv al Kremlinului ar fi fost atins: comisia electorală națională a estimat că prezența la urne s-a ridicat la 55%, lucru facilitat și de faptul că procesul de vot s-a derulat pe durata unei săptămâni, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.

Mulți alegători au mers la urne nu pentru această schimbare constituțională, ci pentru multitudinea de modificări sociale propuse prin această reformă, de la indexarea pensiilor până la instituționalizarea căsătoriei heterosexuale.

Această reformă nu privește doar postul lui Vladimir Putin, dar întărește și unele dintre prerogativele sale, cum ar fi numirea și demiterea judecătorilor. O promisiune socială exploatată puternic în campania electorală se referă la indexarea pensiilor în funcție de inflație, lucru cu care Putin probabil a câștigat inimile multor alegători.

În sfârșit, reforma ancorează în Constituție Rusiei o agendă conservatoare și religioasă: astfel „credința în Dumnezeu” va fi în continuare consacrată în Constituție, iar căsătoria va fi declarată drept o instituție heterosexuală.

În condițiile în care valul tot mai mare de nemulțumire față de conducerea lui Putin și lipsa de entuziasm pentru reformă risca să submineze obiectivele de participare, autoritățile și-au dublat eforturile în ultima etapă pentru a mobiliza electoratul.

În dimineața ultimei zile de votare, autoritățile au plătit un ajutor excepțional de 10.000 de ruble (125 de euro) familiilor cu copii.

Posturile publice de televiziune și-au înmulțit apelurile la vot, arătând chiar un cosmonaut în timp ce vota online de pe Stația Spațială Internațională.