ApărareȘtiri

Viktor Orban și transformarea istoriei într-o armă secretă – vicepreședinte CSIS

Premierul Viktor Orban se folosește în mod oportunist de istorie, în special de Tratatul de la Trianon, întrucât are nevoie de voturile comunităților etnice maghiare de dincolo de granițele Ungariei pentru a se menține la putere; însă eforturile sale cinice de a profita de resentimentele istorice amenință să inflameze exact același naționalism distructiv care a dus la Primul Război Mondial, ce s-a încheiat cu pierderea privilegiilor imperiale ale Ungariei, afirmă Heather A. Conley, vicepreședinte în cadrul Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) și fostă asistentă a secretarului de Stat al SUA.

Pe 4 iunie, cu ocazia aniversării a o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, prin care Ungaria a fost nevoită să cedeze o mare parte din Teritoriile Coroanei Sfântului Ștefan, locuite majoritar de populații de alte etnii (români, sârbi, slovaci), premierul Viktor Orban a dezvăluit un Memorial pentru unitatea națională, care include numele a 12.000 de municipalități istorice „smulse din patria lor” după Trianon.

Ceremonia este doar cel mai recent exemplu al manipulării istoriei de către Viktor Orban, care face acest lucru de dragul agendei politice proprii și pentru a se menține la putere, afirmă Conley, într-un material publicat de The Washington Post.

Premierul ungar s-a dovedit foarte eficient în mobilizarea acestei nostalgii naționaliste, iar în ultimii ani, Guvernul Viktor Orban a acordat o importanță tot mai mică personajelor istorice maghiare care întruchipează valori mai democratice, iar în schimb promovează, în mod activ, liderii maghiari aliați cu Hitler și Mussolini în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În mod special, Orban îl promovează pe Miklos Horthy, dictatorul fascist și antisemit al Ungariei, tocmai pentru că sub conducerea lui Horthy o parte a Transilvaniei a fost predată temporar Ungariei, scrie Conley.

De altfel, după venirea la putere în 2010, Viktor Orban a adoptat o lege care permite străinilor care au un strămoș maghiar și „cunosc” limba maghiară să primească pașapoarte ungare.

În 2013, Orban a îndemnat etnicii maghiari din întreaga Europă să se „unească” pentru a transforma țara „într-o națiune puternică”.

În ultimul deceniu, Guvernul de la Budapesta a preluat o serie de organizații mass-media care servesc exclusiv comunităților etnice din Ungaria. Guvernul maghiar finanțează cu generozitate cluburile sportive, școlile și bisericile din comunitățile etnice maghiare care sunt aproape de granițele sale.

Drept urmare, unele comunități etnice maghiare s-au decuplat efectiv de țările în care trăiesc, bazându-se foarte mult pe mass-media și instituțiile culturale importate din Ungaria. Politicile lui Viktor Orban în această privință amintesc de tacticile Rusiei în zonele din vecinătatea sa, avertizează cercetătoarea.

În mod clar, Orban nu poate reconstitui Ungaria pre-Trianon prin anexarea unor părți din România, Slovacia sau vestul Ucrainei. Cu toate acestea, eforturile sale de a lega Ungaria „teritoriile sale pierdute” au destabilizat regiunea și au complicat obiectivele politicii externe americane. De exemplu, tensiunile dintre Kiev și Budapesta privind situația etnicilor maghiari din Ucraina a împiedicat întâlnirile la nivel înalt între NATO și oficialii ucraineni în ultimii doi ani.

De asemenea, tensiunile dintre România și Ungaria sunt în prezent la cote ridicate.

„Cu cât Budapesta promovează fără tact activități etnice și simboluri etnice în Transilvania, cu atât autoritățile române se simt obligate să își afirme naționalismul, sporind sentimentele antimaghiare și creând un ciclu vicios care întărește doar etno-naționalismul și politica bazată pe revendicări în toată regiunea”, explică cercetătoarea.

„Orban se folosește în mod oportunist de Trianon. După cum a și subliniat, comunitățile etnice maghiare dincolo de granițele Ungariei îi acordă voturile de care are nevoie pentru a se menține la putere, un factor care este probabil să devină și mai important deoarece partidul său politic pierde controlul asupra marilor orașe ungare”.

„Cu toate acestea, eforturile sale cinice de a valorifica sentimentul de resentiment istoric în rândul compatrioților săi amenință acum să inflameze exact același naționalism distructiv care a dus la Primul Război Mondial și, în consecință, la pierderea privilegiilor imperiale ale Ungariei. Mă întreb dacă liderul maghiar sesizează pe deplin ironia”, conchide Conley.

Heather A. Conley este vicepreședinte senior pentru Europa, Eurasia și Arctica în cadrul Centrului de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington și a fostă asistentă a secretarului de Stat al SUA între 2001 și 2005.