ApărareȘtiri

VIDEO. Militarii Brigăzii 1 Mecanizată au utilizat vechile TAB-uri pentru un exercițiu de traversare a Dunării, în apropiere de Brăila

Transportor amfibiu blindat TAB-77 (MApN)

Militari din cadrul Brigăzii 1 Mecanizată au efectuat săptămâna trecută, timp de două zile, mai multe treceri prin plutire pe fluviul Dunărea, cu tehnica din dotare, în poligonul de instrucție Vărsătura, în apropiere de Brăila. Activitatea de instruire a făcut parte din etapa a doua a exercițiului multinațional ”ARGEDAVA 21”.

Pentru această activitate de instrucție, militarii români au utilizat vechile transportoare amfibii blindate (TAB-77). Obiectivul principal al antrenamentelor îl constituie perfecționarea deprinderilor mecanicilor conductori în conducerea TAB pe cursul de apă.

”Trecerea prin plutire a unui curs de apă cu transportoarele amfibii blindate (TAB) este o activitate de instruire cu grad ridicat de risc şi am luat toate măsurile pentru executarea activităților în maximă siguranță. Transportoarele au fost atent pregătite iar militari din cadrul Secţiei de scafandri fluviali, EOD şi geniu din Divizionul 176 Nave Scafandri au însoțit în permanență tehnica de luptă în apă”, a declarat locotenent-colonelul Dan – Laurenţiu Popescu, comandantul Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni”, una dintre unitățile participante la misiune.

Locotenent-colonel Dan-Laurențiu Popescu a mai explicat că apogeul exercițiului va fi pe data de 8 iunie, când o companie din Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni” va forța Fluviul Dunărea pentru executarea unei operații ofensive.

Pe lângă traversarea Dunării la Vărsătura, o parte din militarii batalionului execută instruirea pe bărci, cu operatori din cadrul Brigăzii 282 Blindată “Unirea Principatelor”, în raionul Frecăței.
În perioada 24.05 – 09.06.2021, Brigada 1 Mecanizată ”Argedava” participă cu efective şi tehnică la exerciţiul multinaţional ”ARGEDAVA 21”, conectat la exercițiul multinațional ”DACIA 21 LIVEX”.
România încearcă de mai mulți ani să înlocuiască blindate amfibii TAB-77, fabricate în perioada 1978-1991, însă procesul de înlocuire a acestor vehicule este blocat de câțiva ani. Proiectul transportorului amfibiu blindat (TAB) AGILIS 8X8, care urma să fie construit la Uzina Automecanică Moreni, în colaborare cu germanii de la Rheinmetall, a fost însă reziliat din cauza neînțelegerilor dintre autoritățile romane si compania germană.