ApărareȘtiri

Dîncu speră că MApN va reuși să doteze marina militară la nivel NATO

Puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, și-a exprimat speranța că România va reuși să asigure Forțelor Navale Forțelor o dotare la nivelul celorlalte țări  membre NATO, se arată într-o postare pe pagina oficială de Facebook a MApN.

“Sperăm că în viitor nu o să fie numai profesionalismul dumneavoastră care să arate excepțional în alianța respectivă, sperăm că o să vă putem asigura şi o dotare la nivelul celorlalte ţări, la nivelul țărilor cele mai dezvoltate. Aș dori să vă asigur, de aceea, că efortul dumneavoastră nu este în van şi constituie pentru noi, cei care navigăm doar pe pământ, un impuls pentru a continua pași concreți în proiectul nostru de a înzestra Armata Română cu tot ceea ce are nevoie pentru a putea să ne apărăm şi să ne îndeplinim angajamentele pe care ni le-am asumat în această alianță”, a declarat Vasile Dîncu, cu ocazia revenirii în portul Constanța a puitorului de mine şi plase “Viceamiral Constantin Bălescu”, care a participat la misiunea UE EUNAVFOR MED “IRINI” în Marea Mediterană.

“Participăm la acţiunile NATO sau cele ale Uniunii Europene şi prin asta ne asigurăm securitatea prezentă şi viitoare a României”, a mai afirmat ministrul Apărării.

Principalul program de înzestrare pentru Forțele Navale Române – privind achiziția a patru corvete și modernizarea celor două fregate tip F22 – este blocat de mai mulți ani.

Demararea contractului Corvete multifuncţionale şi monitorizarea îndeplinirii obligaţiilor offset asumate de furnizorul străin este un obiectiv ce figurează în programul de guvernare al Cabientului Ciucă, însă situația în jurul acestui program rămâne confuză. Ambasadoarea franceză la Bucureşti, Laurence Auer, afirma săptămâna trecută că negocierile pentru contractul româno-francez privind achiziţia de corvete sunt „în faza finală” și „se speră la semnarea cât mai rapidă a contractului”.  Însă surse din piață susțin că navele nu pot fi realizate la costurile prevăzute de program din cauza creșterii prețurilor la oțel și alte materiale pentru construcții navale.

Decebal Ilina, fost șef al Înzestrării Armatei, a declarat, într-un interviu acordat jurnalistului TVR Adelin Petrișor,  că acest contract este blocat pentru că partea franceză cere mai mulți bani decât sunt prevăzuți în oferta cu care a câștigat licitația.