ApărareȘtiri

USS Mount Whitney și USS Porter au navigat în formație alături de fregata românească Mărășești și nave din Ucraina și Turcia

Nava americană USS Mount Whitney și fregata românească Mărășești (US Sixth Fleet)

Navele americane USS Mount Whitney și USS Porter au navigat vineri în formație alături de fregata Mărășești (F-111) a Forțelor Navale Române și vase de război din Ucraina și Turcia, demonstrând angajamentul NATO privind garantarea libertății de navigație în apele internaționale pentru toate țările de la Marea Neagră, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a SUA.

Prezența navelor americane în bazinul pontic nemulțumește Rusia, cea mai mare putere de la Marea Neagră, care susține că activitatea militară a Statelor Unite în această zonă reprezintă o amenințare la adresa securității regionale. Pe de altă parte, restul țărilor pontice acuză Moscova că încearcă să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc.

La exercițiul naval au mai participat și  petrolierul american USNS „John Lenthall” (T-AO-189), fregata turcească „Yavuz” (F-240), nava de desant UKR „Olefirenko” (LSM-401) și nava de patrulare UKR „Sloviansk” (PC-190) ale Ucrainei.

După manevrele în compania aliaților și partenerilor, distrugătorul USS Porter și USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a 6-a, au andocat în portul Constanța.

„România este de multă vreme un prieten apropiat al Marinei SUA și al Flotei a 6-a”, a declarat contraamiralul Anthony Carullo, directorul de operațiuni maritime al flotei, care a salutat relația puternică a României cu SUA.

„Navigația navei amirale a Flotei a 6-a a SUA în Marea Neagră și demonstrarea puterii parteneriatului cu prietenii noștri de aici a fost o experiență plină de satisfacții și împliniri”, a afirmat căpitanul Dan „Prozac” Prochazka, comandantul navei USS Mount Whitney.

În timpul operațiunilor de rutină în Marea Neagră, Mount Whitney și Porter s-au antrenat într-o varietate de medii alături de partenerii și aliații NATO.

Rusia a reacționat dur la prezența militară sporită a NATO în Marea Neagră, susținând că adevăratul scop al acțiunilor neprovocate ale SUA în Marea Neagră este acela de a studia teatrul de operațiuni militare în cazul în care Ucraina va apela la forța militară împotriva insurgenților din sud-estul tarii.