ApărareȘtiri

USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a 6-a a SUA, a părăsit Marea Neagră după exerciții alături de aliații și partenerii NATO

USS Mount Whitney (U.S. Sixth Fleet)

USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a 6-a a SUA, a părăsit luni, 15 noiembrie, Marea Neagră după ce a efectuat operațiuni și exerciții alături de forțe aeronavale din România și alte țări pontice. Prezența navei americane de comandă și control în regiune a iritat Moscova, inclusiv președintele rus Vladimir Putin manifestându-și îngrijorarea în legătură cu acest subiect.

În ultima săptămână, Forțele Navale ale SUA au fost prezente în Marea Neagră cu USS Mount Whitney, distrugătorul USS Porter și petrolierul USNS John Lenthall (T-AO-189).

Vasele americane au vizitat porturile Batumi (Georgia) și Constanța (România) și au efectuat exerciții alături de aliații și partenerii NATO din regiune. Pe data de 12 noiembrie, nava USS Mount Whitney a navigat în formație alături de fregata Mărășești (F-111) a Forțelor Navale Române și vase de război din Ucraina și Turcia, demonstrând angajamentul NATO privind garantarea libertății de navigație.

Rusia a reacționat neobișnuit de virulent la vizita navei amiral a Flotei a 6-a a SUA, susținând că adevăratul scop al exercițiilor neprovocate și neprogramate ale SUA în Marea Neagră este acela de a studia teatrul de operațiuni militare în cazul în care Ucraina va apela la forța militară împotriva insurgenților din sud-estul tarii.

Chiar și președintele rus Vladimir Putin a comentat subiectul, afirmând că exercițiile militare neplanificate ale Statelor Unite și aliaților NATO în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia. Liderul de la Kremlin spunând că la manevrele NATO participă nu doar un „grup naval puternic”, dar și elemente de aviație strategică.

Pe de altă parte, restul țărilor pontice acuză Moscova că încearcă să transforme Marea Neagră într-un lac rusesc și solicită sprijin NATO pentru a contrabalansa, întrucâtva, superioritatea evidentă a forțelor militare concentrate de Rusia în regiunea pontică, în special în Crimeea.