ApărareȘtiri

Putin: Ministerul rus al Apărării a propus organizarea de exerciții în Marea Neagră, dar Rusia nu dorește escaladarea situației

Președintele Vladimir Putin și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool Photo)

Ministerul Apărării de la Moscova a propus organizarea de manevre proprii în aceeași zonă din Marea Neagră în care se desfășoară manevrele NATO, însă o astfel de măsură ar fi inadecvată și nu este de dorit o escaladare a tensiunilor, a declarat președintele rus Vladimir Putin, într-un interviu pentru presa rusă, citat de agenția TASS.

Exercițiile militare neplanificate ale Statelor Unite și aliaților NATO în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Rusia, a declarat președintele rus Vladimir Putin, care a indicat că la manevrele NATO participă nu doar un „grup naval puternic”, dar și elemente de aviație strategică.

„Trebuie să spun că și Ministerul nostru al Apărării a avut o propunere de a efectua propriile exerciții neplanificate în această zonă de apă, dar cred că acest lucru este inadecvat și nu este nevoie să escaladăm în continuare situația. Prin urmare, Ministerul rus al Apărării se limitează doar la escortarea aeronavelor și a navelor [străine]”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Forțele Navale ale SUA sunt prezente în aceste zile în Marea Neagră cu USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a 6-a a SUA, distrugătorul USS Porter și petrolierul USNS John Lenthall (T-AO-189). Vasele americane au andocat vineri, 12 noiembrie, în portul Constanța, după un exercițiu naval alături de forțe aeronavale din România, Turcia și Ucraina.

Deși Moscova a indicat în repetate rânduri că este deranjată de eforturile NATO de sprijinire a aliaților și partenerilor din regiunea pontică, situația din teren arată o superioritate militară covârșitoare a Rusiei în această zonă, iar prezența celor trei nave americane nu înclină în niciun fel echilibrul de putere în favoarea NATO.  Flota rusă a Mării Negre cuprinde un crucișător purtător de rachete, cinci fregate, șapte nave de asalt amfibiu, șase submarine Proiect 636.3, șaisprezece corvete și numeroase nave purtătoare de rachete, vedete rapide și dragoare. În plus, în Crimeea și zona de sud a Rusiei sunt dislocate sute de aeronave militare, inclusiv avioane de vânătoare, dar și bombardiere echipate cu rachete antinavă.