ApărareȘtiri

Ungaria va achiziționa din SUA rachete pentru sistemul antiaerian NASAMS pentru a consolida securitatea țării

NASAMS

Ungaria va achiziționa rachete pentru sistemul antiaerian Advanced National Air-Air System (NASAMS) din SUA, în conformitate cu o declarație de intenție semnată pe 13 august de ministrul Apărării de la Budapesta, Tibor Benkő, și de ambasadorul american în Ungaria, David Cornstein, relatează portalul de știri Hungary Today, citând agenția MTI.

În cadrul evenimentului, Benkő a spus că sistemul de rachete va fi utilizat în principal ca factor de descurajare, precum și pentru a consolida securitatea Ungariei și pentru instruire.

“Vedem că pacea în care trăim este extrem de vulnerabilă”, a mai spus oficialul ungar, care a adăugat lumea nu se confruntă doar cu lupte armate tradiționale, ci și cu războaie hibride, un exemplu în acest sens fiind Crimeea, relatează agenția Reuters.

Întrucât actualul sistem de apărare împotriva rachetelor din Ungaria are peste 40 de ani, este momentul să îl înlocuim, a mai spus Tibor Benkő.

Procedura de achiziție, efectuată programul SUA de vânzări militare externe, va fi finalizată pe 30 septembrie a acestui an, potrivit documentului.

Mai întâi vor fi achiziționate rachetele și sunt în curs de desfășurare discuțiile cu privire la achiziția celorlalte componente ale sistemului NASAMS, a explicat ministrul ungar al Apărării pentru postul Kossuth Radio.

La rândul său, Cornstein a spus că acordul va fi cea mai mare achiziție militară realizată de Ungaria din Statele Unite.

Folosit de mai multe țări, sistemul antiaerian este compatibil cu standardele NATO, a adăugat oficialul american.

Potrivit publicației franceze Capital, valoarea achiziției se va ridica la 850 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Apărării de la Budapesta, tranzacția include achiziția de rachete aer-aer și aer-sol, relatează The Associated Press.

Ambasada SUA la Budapesta a specificat că Ungaria a achiziționat un număr neprecizat de rachete Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), ce pot fi utilizate pentru sistemul NASAMS.

Achiziția rachetelor AMRAAM și a sistemului NASAMS, dezvoltat de Kongsberg Defence & Aerospace (Norvegia) și Raytheon Technologies (SUA), va „moderniza capacitățile de apărare aeriană ale Ungariei și îi va permite să se renunțe de sistemele sovietice”, a mai declarat ambasadorul SUA.

În ultimul deceniu, Guvernul Ungariei condus de Viktor Orban și-a intensificat eforturile în domeniul consolidării puterii armate; bugetul apărării crescând de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% din PIB în 2019.

Totuși, Ungaria se numără printre statele europene care, în pofida apartenenței la NATO, și-a dezvoltat legături strânse și cu Rusia și China.

Bugetul militar al Ungariei va continua să crească în 2021, ajungând la 2,2 miliarde de euro, în pofida problemelor economice la nivel global generate de pandemia de coronavirus. Astfel, anul viitor, bugetul militar al țării va reprezenta 1,66% din PIB.

Aproximativ 25%-30% din bugetul militar al Ungariei pe 2021 va fi alocat pentru modernizarea forțelor armate (achiziții de tancuri Leopard 2A7, sistem antiaerian NASAMS etc).