IntelligenceIT&CȘtiri

Politica externă maghiară se îndepărtează de Occident: Ungaria dorește să atragă investiții și de la est, nu doar din Occident

Peter Szijjártó (Hungary Today)

Politica externă a Ungariei trebuie să fie axată pe promovarea intereselor economice ale țării, a declarat ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, adăugând că Ungaria dorește să atragă investiții în tehnologie nu doar din Occident, ci și din est, adică din țări ca Rusia sau China.

Șeful diplomației ungare a afirmat că politica externă a Ungariei trebuie să fie „echilibrată și patriotică”, relatează Hungary Today.

Ungaria rămâne un membru loial al Uniunii Europene și NATO, însă acest lucru nu va restrânge politica externă a țării, care dorește să atragă investiții în tehnologie nu doar din Occident, ci și din est.

Szijjártó, care a făcut aceste afirmații la o reuniune a ambasadorilor maghiari, că Budapesta va încerca să atragă cât mai multă investiții în țară în următoarea perioadă pentru a atenua efectele economice ale pandemiei.

Companiile mari și-au redus producția în timpul pandemiei, a menționat Szijjártó, adăugând că unele vor dori să-și restructureze și să-și eficientizeze operațiunile după criză. El a spus că aceasta reprezintă „o oportunitate grozavă” pentru Budapesta, care, a adăugat el, va încerca să convingă acele companii să-și mute operațiunile în Ungaria.

Szijjarto a spus că diplomații „trebuie să convingă cât mai multe companii – firme care își restructurează producția – să aleagă Ungaria ca loc pentru activitățile lor economice”.

Oficialul a cerut corpului diplomatic să continue să apere cu fermitate interesele Ungariei și ale ungurilor în cadrul organizațiilor internaționale.

Deși membră a Uniunii Europene și NATO, Ungaria a reușit să-și păstreze relații bune cu Rusia, cât și cu China, fiind printre țările europene implicate în inițiativa chineză „Noul Drum al Mătăsii” – un controversat program de investiții, lansat de la Beijing. Totodată, Budapesta și-a manifestat deschiderea pentru înnodarea de relații mai strânse cu Moscova, iar legăturile comerciale ruso-ungare sunt intense.