IntelligenceȘtiri

Un prezentator TV, apropiat de Kremlin, sugerează că Transnistria este una dintre țintele principale ale Rusiei

Volodimir Solovyov, considerat de Washington drept cel mai energic propagandist în slujba Kremlinului, sugerează că armata rusă intenționează să ajungă în regiunea separatistă Transnistria, informează agenția Ukrinform, citând publicația Divoglyad.

„Spre Transnistria, mai exact”, a spus Solovyov ca răspuns la întrebarea unui jurnalist italian despre unde anume intenționează să ajungă armata rusă.

Prezentatorul TV rus a încercat să schimbe subiectul, însă jurnalistul italian i-a cerut să clarifice. Răspunsul lui Solovyov a fost: „Da, în Transnistria”

Jurnalistul italian a comentat destul de răspicat afirmația propagandistului rus: „În Transnistria? Doamne, Donbas nu are rost aici! Donbas este doar o scuză. Vrei să iei jumătate din Ucraina și să iei cu totul Marea Neagră. Crezi că Ucraina va permite așa ceva? Crezi că noi, italienii, europenii, membrii NATO, putem permite o astfel de situație? Este imposibil.”

Afirmațiile prezentatorului rus vin să confirme declarațiile unui oficial militar rus de rang înalt, care indica în luna aprilie că Rusia intenționează să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei, lucru ce va oferi Moscovei încă o ieșire spre regiunea separatistă Transnistria, unde ar fi fost înregistrate „fapte de oprimare a populației de limbă rusă”.

Cel mai probabil Rusia ar încerca să lanseze o ofensivă dinspre Transnistria doar în contextul unui desant la Odessa. Altfel, forțele ruse de la Tiraspol joacă mai degrabă un rol diversionist, scopul fiind acela de a forța Ucraina să plaseze suficiente trupe care să facă față unui potențial atac din această direcție.

Un grup operațional de trupe rusești de aproximativ o mie de militari este dislocat în Transnistria sub pretextul asigurării păcii între separatiștii pro-ruși de la Tiraspol și Guvernul constituțional al Republicii Moldova, dar și pentru a proteja depozitul de muniție de la Cobasna, pe care Moscova s-a angajat să-l lichideze încă din anii 90.

Dependent în totalitate de Rusia, regimul separatist transnistrean se află în acest moment într-o situație delicată în contextul eșecului ofensivei ruse spre sudul Ucrainei.