IntelligenceȘtiri

Un presupus spion egiptean, infiltrat în serviciul de presă al cancelarului Merkel

Un angajat al serviciului de presă al cancelarului german Angela Merkel este suspectat că ar fi spion egiptean, a anunțat agenția de contraspionaj din Germania, iar potrivit presei locale, bărbatul ar fi avut misiunea de a monitoriza jurnaliștii egipteni, relatează postul agenția France 24.

Autoritățile germane au dezvăluit, pe 9 iulie, că în luna decembrie a fost inițiată o anchetă împotriva unui presupus spion egiptean care lucra pentru serviciul de presă al cancelarului Angela Merkel. 

Bărbatul este bănuit că „a lucrat ani de zile în numele unui agenții de informații egiptene”, a transmis serviciului federal de informații externe (BND), adăugând că ancheta inițiată în decembrie 2019 „continuă” și astăzi. 

BND nu a oferit informații cu privire la identitatea suspectului ori dacă se află în custodia autorităților. 

Potrivit cotidianului german Bild, suspectul este un angajat de nivel ierarhic intermediar al serviciului de presă al Cancelariei de la Berlin. El a lucrat în special în cadrul centrului federal de presă, Bundespresseamt – un serviciu responsabil în special de comunicarea cu privire la activitățile cancelariei.

Conform autorităților germane, atât serviciul egiptean de spionaj extern (GIS), cât și serviciul egiptean de informații interne (NSS) sunt active în Germania.

Obiectivul lor este, în special, să strângă informații despre adversarii regimului președintelui Abdel Fattah al-Sissi care locuiesc în Germania. În mod particular, spionii egipteni sunt interesați să culeagă informații despre simpatizanții organizației islamiste Frăția Musulmană, interzisă în Egipt din 2013. 

Serviciile egiptene sunt interesate și de membrii comunității creștine a copților, cea mai mare minoritate religioasă din Egipt.