• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Ucrainenii se tem că Vladimir Putin a pus ochii pe Insula Șerpilor, fost teritoriu românesc anexat ilegal de URSS

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu încearcă să doar să „revizuiască” istoria Ucrainei, ci plănuiește să submineze și integritatea teritorială a Ucrainei, au afirmat Andrei Zagorodniuk, fost ministru al Apărării de la Kiev, amiralul (ret) Ihor Kabanenko și diplomatul Alexander Khara, într-un material postat pe portalul Censor.net.

    Afirmațiile celor trei fac referire la un articol de opinie al președintelui Vladimir Putin, publicat săptămâna trecută, pe site-ul oficial al Președinției Rusiei.

    Materialul „Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”, semnat de liderul de la Kremlin. Articolul se concentrează pe presupusa identitate istorică comună a rușilor și ucrainenilor, însă Vladimir Putin menționează succint și trei foste teritorii românești (Basarabia Bucovina de Nord și Insula Șerpilor). Despre Basarabia și Bucovina de Nord, lider rus susține că aceste regiuni „au fost ocupate” de România în 1918, iar despre Insula Șerpilor afirmă că a devenit parte a Ucrainei sovietice în 1948.

    Potrivit lui celor trei foști oficiali, menționarea Insulei Șerpilor în articolul lui Putin nu este întâmplătoare, ci ar putea indica un interes al Rusiei pentru ocuparea acestui teritoriu poziționat strategic, la doar 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul gurilor Dunării.

    Probabil, strategii ruși analizează chiar în acest moment scenariile de ocupare a insulei, iar Ucraina și lumea occidentală ar trebui să fie conștiente de această amenințare și să ia măsuri preventive adecvate, au adăugat foștii oficiali.

    Zagorodniuk, Kabanenko și Khara au mai adăugat că insula are și o importanță economică uriașă, în zonă fiind descoperite depozite semnificative de gaze naturale și petrol.

    Potrivit autorilor, potențiala pierdere a insulei ar putea avea efecte majore în zona de nord-vest a Mării Negre, permițând Rusiei să blocheze portul Odessa și să obstrucționeze traficul naval pe Dunăre și a liberei navigații în această regiune maritimă, așa cum se întâmplă deja în Marea Azov și în jurul peninsulei Crimeea.

    Cei trei au atras atenția că Ucraina are capacități destul de limitate de intervenție în cazul unui atac rusesc asupra insulei, precizând că se estimează că Rusia ar avea nevoie de doar 5-6 ore să ocupe insula.

    Insula Șerpilor (cunoscută drept Ostrov Zmeinyj în limba ucraineană) este situată în dreptul Deltei Dunării, la doar 45 de km de țărmurile României și Ucrainei, teritoriul a fost alipit României prin Tratatul de la Berlin din 1878. Insula a continuat să facă parte din România până în 1948, când a fost anexată ilegal de către Uniunea Sovietică, lucru care încălca prevederile Tratatul de pace de la Paris din 1947, care lăsase României Insula Șerpilor.

    Ucraina a moștenit Insula Șerpilor, pe care se afla o bază militară sovietică, după prăbușirea URSS, în anul 1991.

    În perioada 2004-2009, insula au fost subiectul unui diferend între București și Kiev, care a avut ca obiect delimitarea spațiilor maritime ale celor două părți – platou continental şi zone economice exclusive – din partea de nord-vest a Mării Negre.

    Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a dat parțial dreptate României, țara noastră obținând aproximativ 79,34% din zona în dispută, adică cca. 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă.

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală