Ucraina va fabrica drone turcești atât pentru propriile forțe armate, cât și pentru export – ambasador
Ucraina va fabrica de la zero drone turcești Bayraktar TB2 care vor fi folosite pentru echiparea forțelor armate ucrainene, dar ar putea fi și exportate și către alte țări, a declarat Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei la Ankara, într-un interviu pentru biroul ucrainean al Radio Europa Liberă (RFE/RL).
„Informațiile pe care le dețin vorbesc despre producție complet de la zero de drone, care ar putea fi utilizate atât pentru acoperirea nevoilor Forțelor Armate ale Ucrainei, cât și pentru aprovizionarea piețelor din țări terțe”, a declarat ambasadorul.
Bodnar a precizat că Ucraina ar putea deveni un exportator de drone în condițiile în tot mai multe țări sunt interesate să achiziționeze drone de atac Bayraktar TB2, care și-au demonstrat utilitatea în cursul celui mai recent conflict din Nagorno-Karabakh, între azeri și armeni.
„Și linia de producție din Turcia este, cred, la capacitate maximă. Prin urmare, capacități suplimentare de producție sunt, de asemenea, în interesul părții turce de a dezvolta noi piețe”, a adăugat ambasadorul.
De asemenea, potrivit oficialului ucrainean, producția de drone turcești Bayraktar în Ucraina va începe probabil în următoarele luni.
Pe lângă dronele Bayraktar TB2, Ucraina și Turcia au înființat o societate mixtă pentru fabricarea unui nou model de aeronavă fără pilot – Akinci, urmând ca partea ucraineană să furnizeze motoare și alte componente, a explicat Bodnar.
Dezvoltată pentru misiuni tactice de recunoaștere și supraveghere, drona Bayraktar TB2 poate transporta, de asemenea, și bombe și are un sistem de țintire laser.
Bayraktar TB2 este fabricată de Baykar Makina, o companie fondată de Selcuk Bayraktar, un inginer aerospațial care în 2016 s-a căsătorit cu fiica lui Erdogan.
Luna trecută, armata ucraineană a folosit, pentru prima dată, o dronă Bayraktar TB2, fabricată în Turcia, pentru a ataca insurgenții din estul țării; acțiune ce a a stârnit critici dure din partea Moscovei.
Baykar Makina, producătorul dronelor Bayraktar TB2, a exportat acest model de aeronavă fără pilot în țări precum Polonia, Ucraina, Qatar sau Azerbaidjan.
Și România este interesată să achiziționeze drone pentru asigurarea securității naționale este un subiect. Carta Albă a Apărării 2020 indică faptul că lansarea proiectului drone multifuncționale, de dimensiuni și sarcini utile diferite este una dintre direcțiile de acțiune asupra cărora Armata României își va concentra eforturile cu scopul dezvoltării capabilităților.
Ministerul Apărării a anunțat că intenționează să achiziționeze sisteme UAS tactic-operative pentru Armata Română, iar valoarea estimată a acordului se ridică la circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro). Mai exact programul Drone Tactice – UAS prevede achiziția a până la șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO), în două variante: terestră (inclusiv cu sistem de armament) și maritimă.