Forțele Navale ale Ucrainei urmează să primească anul acesta primele drone turcești Bayraktar TB2, care vor fi folosite pentru supravegherea zonelor maritime ale țării, a declarat contraamiralul Oleksiy Neizhpapa, comandantul Marinei Ucrainene, citat de agenția de știri Ukrinform.
“Forțele Navele, la fel ca alte tipuri/ramuri ale forțelor armate, precum în toată lumea civilizată, trece la tehnologii fără pilot. Acesta este un pas înainte. Anul acesta, Marina va primi primul set al complexului fără pilot Bayraktar, care va fi utilizat atât în Marea Neagră, cât și în Marea Azov de către forțele de suprafață și de către infanteria marină. În viitor, intenționăm să achiziționăm sisteme fără pilot de luptă împotriva minelor pentru Marină, care sunt foarte bune în ceea ce privește prețul și eficiența utilizării”, a afirmat Neizhpapa, în cadrul Forumului „Ucraina 30. Securitate națională”, desfășurat pe 12 mai.
La finalul anului trecut, Ucraina și Turcia au creat o societate mixtă pentru fabricarea a 48 de drone de luptă Bayraktar TB2 în țara vecină.
Bayraktar TB2, fabricată de compania turcească Baykar Makina, este o dronă de atac de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) care poate fi echipată cu diverse tipuri de rachete aer-sol și muniție ghidată și neghidată.
Aeronavele fără pilot Bayraktar TB2 au fost utilizate masiv de Azerbaidjan în luptele din Nagorno-Karabakh, dar au fost exportate de Turcia și în alte țări, precum Qatar, Libia sau Maroc.
Importanța utilizării dronelor în domeniul securității maritime a fost subliniată recent și de către comandantul Forțelor Navale Române, contraamiralul Mihai Panait.
”Utilizarea dronelor și a senzorilor de la bordul platformelor navale, independent de resursa umană, contribuie la realizarea unei imagini de ansamblu a situației maritime, precum și la planificarea optimă a misiunilor de descurajare a actelor ilegale și a agresiunilor din spațiul maritim”, a spus șeful Forțelor Navale
Totuși, programul MApN pentru înzestrarea cu drone trenează de mai mult timp, deși acesta figurează în rândul programelor prioritare. Potrivit Direcției generale pentru Armamente din MApN, România are în vedere înzestrarea cu un număr de șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II (cu greutatea între 150 și 600 kg), de același tip, care trebuie să îndeplinească cerințele aprobate pentru dotarea structurilor militare românești.
Costul estimat al programului MApN este de 276,7 milioane de dolari + TVA.
De asemenea, Carta Albă a Apărării 2020 indică faptul că lansarea proiectului drone multifuncționale, de dimensiuni și sarcini utile diferite este una dintre direcțiile de acţiune asupra cărora Armata României își va concentra eforturile cu scopul dezvoltării capabilităților.