• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Trump vs. Biden: Două imagini fundamental diferite ale realității și două strategii diametral opuse pentru câștigarea președinției SUA

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Convențiile celor două partide principale din SUA au arătat că ambele părți intenționează să lupte cu toate armele pentru segmentul de alegători independenți și moderați care va decide alegerile, însă cei doi candidați – republicanul Donald Trump și democratul Joe Biden – au o strategie electorală extrem de diferită pentru a atrage alegătorii de partea lor, relatează agenția de știri Reuters.

    Săptămâna trecută, cu ocazia convenției Partidului Republican pentru desemnarea candidatului la președinție, actualul lider de la Casa Albă și-a folosit toate talentele de vedetă de televiziune, de showman, în încercarea de a-i recuceri pe susținătorii săi înstrăinați de modul în care Administrația Trump a gestionat pandemia de coronavirus. Trump și-a avertizat susținătorii că situația în Statele Unite va degenera în haos dacă rivalul său democrat câștigă puterea.

    Acest avertisment ilustrează strategia republicană pentru următoarele două luni: schimbarea subiectului; încercând să evite tema pandemiei care a ucis peste 180.000 de americani folosindu-se în acest scop de protestele uneori violente de pe străzi, despre care republicanii susțin că ar fi sprijinite de democrați.

    Republicanii au abandonat, în mare parte, discuțiile despre criza sănătății, ca și cum pandemia ar fi aproape de final, în favoarea mesajelor despre economia robustă din primii trei ani ai Administrației Trump.

    Pe de altă parte, la convenția Partidului Democrat, care a avut loc la mijlocul lunii august, Biden s-a concentrat pe tragerea la răspundere a lui Trump pentru acțiunile sale din timpul pandemiei.

    „Aceste două convenții au oferit imagini foarte diferite ale realității, în ceea ce privește locul în care se află țara noastră acum și cum ar putea arăta viitorul nostru”, a declarat Christopher Devine, expert în procese electorale la Universitatea Dayton din Ohio.

    Convenția republicană l-a descris pe președinte drept un susținător al impunerii „legii și ordinii”, încercând să atragă alegătorii care nu sunt de acord cu retorica sa dezbinătoare și agresivă, însă sunt și mai preocupați de episoadele violente din timpul protestelor antirasism și față de brutalitatea poliției.

    Totuși, Biden a reușit până acum să-și conserve avansul de 7% în fața lui Trump și după congresele celor două partide, potrivit sondajului de opinie Reuters / Ipsos realizat în perioada 19-25 august.

    Totuși, competiția pentru alegătorii din zonele suburbane a devenit mai strânsă în urma convențiilor, un semn îngrijorător pentru fostul vicepreședinte. Femeile din mediul suburban – un segment cheie al electoratului american – au devenit mai puțin critice față de Trump decât erau în iunie. Avansul lui Biden cu acest grup s-a redus la 9% în ultimul sondaj, comparativ cu un avans de 15% față de Trump într-un sondaj similar Reuters / Ipsos din luna iunie.

    Însă, în încercarea de atrage alegătorii din mediul suburban cu mesaje dure anti-criminalitate, arătând în același timp aproape deloc empatie față de protestatarii antirasism, Trump s-ar putea să fi consolidat în mod decisiv avansul lui Biden în cazul alegătorilor afro-americani.

    Astfel, potrivit sondajului din august, Biden poate conta pe susținerea a 62% din alegătorii afro-americani, cu 6 puncte mai mult decât în ​​iulie.

    Însă, protestele sunt o problemă spinoasă pentru Biden, care preferă să își concentreze atenția asupra modului în care Trump a gestionat pandemia. Deși s-a solidarizat cu protestatarii, el a criticat, de asemenea, violențele și actele de vandalism și și-a exprimat opoziția față de ideea reducerii finanțării departamentelor de poliție, dorită de unii dintre simpatizanții săi.

    Convenția republicană nu s-a concentrat doar pe elogierea candidatului Trump, ci a avut drept scop să inducă ideea că Biden susține protestele uneori violente declanșate de moartea lui George Floyd, un afro-american care a murit sufocat în timp ce era arestat de un ofițer alb de poliție, iar o victorie a democraților ar însemna continuarea haosului de pe străzile orașelor din SUA.

    Potrivit lui Liam Donovan, un consultant republican, având în vedere că pandemia încă face multe victime și economia stagnează, „haosul și incertitudinea sunt cei mai buni prieteni pe care îi are” Trump.

    De altfel, la un eveniment recent de campanie, Biden a sugerat că Trump are de câștigat de pe urma haosului. „Violența pe care o vedeți este în administrația lui Donald Trump, în America lui Donald Trump. Au uitat cine este președintele?”, a afirmat Biden, subliniind: „Violența nu este o problemă din perspectiva lui Trump. Este o strategie politică”.

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală