ApărareȘtiri

Trump: SUA ar putea exporta F-35 în Emiratele Arabe Unite/Israelul se teme că își va pierde superioritatea militară în regiune

Președintele american Donald Trump a confirmat recent că Statele Unite studiază posibilitatea vânzării de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, anunț care vine la scurt timp după ce autoritățile de la Abu Dhabi au fost de acord să ajungă la un acord de pace cu Israelul.

Totuși, oficialii de la Ierusalim și-au exprimat clar dezacordul în legătură cu această posibilitate, argumentând că securitatea Israelului depinde de superioritatea sa militară în regiune, relatează The Times of Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat că guvernul său ar fi acceptat ca Washingtonul să vândă sisteme militare avansate către Emiratele Unite, inclusiv F-35, în schimbul tratatului de pace.

Liderii din Emiratele Arabe Unite au indicat de mai mult timp că sunt interesați să cumpere avioane F-35, atât înainte, cât și după normalizarea relațiilor cu Israel. Trump a recunoscut acest lucru, spunând că Emiratele Arabe Unite ar dori “câteva F-35”.

“Este cel mai bun avion de luptă din lume”, a spus Trump. “Le-ar plăcea să cumpere F-35, vom vedea ce se întâmplă. Este în curs de examinare”.

“Clar au banii să plătească pentru asta. Ceea ce este grozav, pentru că, de multe ori, când facem oferte, n-au nici zece cenți, țările cu care negociem. Le dăm, [spunând:] «Ce ziceți dacă plătiți mai târziu?» Dar nu plătesc niciodată pentru că nu au bani”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Publicația The New York Times a relatat că Administrația Trump a accelerat procesul de export de avioane și drone avansate către Emiratele Unite, însă Casa Albă a negat că acest lucru ar avea legătură directă cu normalizarea relațiilor cu Israel. Totuși, mai mulți oficiali americani au recunoscut că aprobarea acestor tranzacții ar putea fi mai simplă datorită acordului de pace.

Cotidianul Yedioth Ahronoth , citând surse din SUA și Emiratele Arabe Unite, a relatat marți că acordul de pace includea și referiri la livrarea de arme avansate către țările din Golf, inclusiv F-35, lucru negat categoric de Netanyahu, care a afirmat că s-a opus în repetate rânduri exportului de armament avansat american către țările arabe, inclusiv către cele care au relații diplomatice oficiale cu Israelul.

De asemenea, Casa Albă a transmis că nu a existat nicio înțelegere secretă privind exportul de armament în acordul dintre Israel și Emiratele Arabe Unite.

Într-o altă ordine de idei, ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, a declarat miercuri pentru The Jerusalem Post că SUA se vor asigura că Israelul își va păstra avantajul militar strategic în regiune, în cazul în care F-35 va fi vândut vreodată Emiratelor Arabe Unite, menționând faptul că livrare avioanelor ar dura mulți ani.

După Războiul Yom Kippur din 1973, Congresul SUA a promis că va încerca să conserve „avantajul militar din punct de vedere calitativ” al Israelului în Orientul Mijlociu, adică va lua în considerare poziția Ierusalimului înainte de a vinde echipamente militare avansate vecinilor statului ebraic

La rândul său, ministrul Apărării, Beni Gantz a promis să protejeze cu orice preț avantajul militar calitativ al Israelului.

„Viitorul și [rezistența] Israelului depind de două lucruri: dezvoltarea păcii și insistarea, fără niciun compromis, asupra menținerii superiorității noastre militare față de orice țară din Orientul Mijlociu”, a afirmat ministrul.

Săptămâna trecută, Israelul și Emiratele Arabe Unite au anunțat că au ajuns la un acord de pace în urma medierii americane. Cele două țări stabilesc relații diplomatice complete în schimbul suspendării de către Israel a planurilor de anexare a unor părți din Cisiordania.

În urma acordului, Emiratele Arabe Unite devin a treia țară arabă, după Egipt și Iordania, care are relații diplomatice oficiale și active cu Israelul.