IntelligenceȘtiri

Transnistria și-a exprimat recunoștința față de așa-zisele forțe ruse de menținere a păcii, dislocate de 30 de ani în regiunea separatistă

Liderul regimului separatist de la Tirapsol, Vadim Krasnoselski, și-a exprimat recunoștința față de personalul militar rus pentru menținerea păcii în regiune. Însă scopul prezenței ruse pare să fie mai degrabă acela de a garanta existența regimului pro-rus din Transnistria.

La Tiraspol au loc vineri, 29 iulie, evenimente cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la dislocarea forțelor de menținere a păcii în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova.

„Rolul forțelor ruse de menținere a păcii, care sunt garanții vieții pașnice și a securității cetățenilor noștri, nu poate fi supraestimat. De mulți ani, contingentul militar rus al Forțelor Comune de Menținere a Păcii și al Grupului Operațional al Forțelor Ruse își îndeplinește cu onoare înalta misiune”, se arată într-un mesaj postat pe site-ul conducerii de la Tiraspol, potrivit TASS.

„Cetățenii transnistreni au considerat întotdeauna şi consideră că este necesară menținerea actualului format al operațiunii de menținere a păcii, în sprijinul căruia au fost strânse peste 80.000 de semnături în toamna anului 2017”, a adăugat liderul separatist.

Conflictul armat de la Nistru – între armata moldovenească și forţele secesioniste proruse, sprijinite de fosta armată a XIV rusă, care era dislocată în regiune – a început la 2 martie 1992. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către Republica Moldova și Federația Rusă. Potrivit datelor oficiale, la conflictul armat au participat în jur de 29.000 de persoane, dintre care circa 300 au decedat.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat în ianuarie că Rusia că s-a implicat în stimularea războiului din Transnistria  încercarea de a preveni independența statului moldovenesc.

„Războiul din Transnistria a fost o încercare de a opri procesul de obținere a independenței de către Republica Moldova. Forțele care nu au vrut să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru postul Pro TV, potrivit agenției de știri TASS.

Republica Moldova cere constant retragerea trupelor ruse și evacuarea depozitelor de muniții de pe teritoriul Republicii Moldova, însă Moscova ignoră apelurile Chișinăului și susține că este necesar să mențină forțe în Transnistria pentru a garanta pacea în regiune și pentru a păzi depozitul de muniție de la Cobasna.

În prezent, în zona de securitate de-a lungul Nistrului este dislocată o forță comună de menținere a păcii, care include 402 militari ruși, 492 transnistreni, 355 moldoveni, precum și zece observatori militari din Ucraina.

În contextul războiului din Ucraina există temeri că Moscova se va folosi de Transnistria pentru acțiuni împotriva Ucrainei. Cel mai probabil Rusia va încerca să lanseze o ofensivă dinspre Transnistria doar în contextul unui desant la Odessa. Altfel, forțele ruse din Transnistria joacă momentan mai degrabă un rol diversionist, scopul fiind acela de a forța Ucraina să plaseze suficiente trupe care să facă față unui potențial atac din această direcție.