Transnistria consideră eforturile de întărire a armatei Republicii Moldova drept extrem de periculoase
Transnistria urmărește declarațiile de la Chișinău despre întărirea armatei, pe care le consideră extrem de periculoasă, a declarat Vitali Ignatiev, pretinsul șef al diplomației regimului prorus separatist de la Tiraspol, care susține că nimeni nu amenință Republica Moldova, nici măcar Transnistria, care este “un stat excepțional de pașnic”.
“Suntem foarte îngrijorați de aceste declarații, iar parlamentul nostru a făcut o declarație corespunzătoare prin care considerăm că militarizarea Moldovei, pe care nimeni nu o amenință, nici Transnistria, este extrem de periculoasă”, a afirmat Ignatiev, într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia-24, citat de agenția de știri TASS.
“Conducerea Moldovei declară activ că este necesar să se militarizeze, să se modernizeze armata, cum o zice ei. Împotriva cui să se modernizeze, împotriva României, cu care au deja patrule comune de frontieră? (…) De fapt, Moldova și-a deschis astăzi porțile NATO la nivel legislativ. Pentru Transnistria aceasta este o amenințare evidentă”, a afirmat Ignatiev.
Luna aceasta, în cadrul unei vizite la Chișinău, președintele francez Emmanuel Macron, a anunțat că Republica Moldova va primi 40 de milioane de euro de la Fondul European de Apărare, ce înseamnă dublarea bugetul militar al țării. Acest lucru va permite modernizarea armatei moldovenești, în parteneriat cu UE și NATO.
Tiraspolul este pregătit pentru un dialog constructiv cu Kievul şi Chişinăul, a indicat reprezentantul regimului separatist.
“Nimeni nu are nicio îndoială că suntem un stat excepțional de pașnic. Acceptăm refugiați, ajutăm oamenii și suntem pregătiți pentru orice formă de dialog constructiv atât cu Moldova, cât și cu Ucraina”, a afirmat pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina este pregătită să riposteze la un eventual atac provenit din Transnistria.
După declanșarea războiului din Ucraina, Ignatiev a vorbit în repetate rânduri despre disensiunile dintre Tirapsol și Chișinău, afirmând chiar că Transnistria este de fapt un stat independent. Dependent în totalitate de Rusia, regimul separatist transnistrean se află în acest moment într-o situație delicată în contextul eșecului ofensivei ruse spre sudul Ucrainei.
Potrivit analiștilor, rușii dispun de aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, la care se adaugă forțele separatiste, care numără între 4.500 și 7.500 de militari.
„Deoarece rușii nu pot aduce întăriri decât pe calea aerului peste Marea Neagră sau Ucraina, aceste forțe sunt blocate și vulnerabile la operațiunile militare convenționale”, a explicat Alexander Crowther, membru senior nerezident în cadrul think tank-ului american Center for European Policy Analysis (CEPA).