IT&CȘtiri

Thales vrea să dezvolte soluții criptografice post-cuantice pentru a preveni o potențială „cripto-apocalipsă”

Sursa: Thales

Thales dezvoltă soluții criptografice post-cuantice, care vor permite sistemelor informatice să reziste atacurilor cibernetice efectuate cu ajutorul computerelor cuantice, ce pot penetra actualii algoritmi criptografici în doar câteva secunde, se arată într-un comunicat emis de grupul european.

„Am început să lucrăm la criptografia post-cuantică în 2013, când abia începeam să vorbim despre asta”, își amintește Thomas Ricosset, expert în criptografie în cadrul diviziei Thales pentru soluții de securitate cibernetică.

În acest moment, experții Thales studiază criptografia post-cuantică, cu scopul dezvoltării de produse de securitate de ultimă generație. De asemenea, Grupul Thales este implicat în proiecte de cercetare în Franța și în Europa și finanțează numeroase teze de doctorat pe această temă.

În anul 2017, Institutul Național al SUA pentru Standarde și Tehnologie (NIST) a lansat o competiție cu scopul setării standardelor viitoare pentru algoritmi utilizați în criptografia post-cuantică. În cele din urmă, aceste standarde se vor aplica la toate mediile care integrează criptografia: sisteme informaționale cu importanță critică, comerț electronic, carduri bancare, criptomonede, votare și semnături electronice etc.

Cu această ocazie, în colaborare cu alți parteneri, Thales a dezvoltat un algoritm post-cuantic pentru semnătură electronică, denumit „Falcon”.

La startul competiției organizate de NIST au fost 18 concurenți, iar numărul participanților rămași în cursă a scăzut treptat. Algoritmul Falcon a ajuns acum în finală, iar câștigătorul va fi stabilit în 2022.

Algoritmul Falcon permite infrastructurii informatice actuale să reziste atacurilor executate cu ajutorul computerelor cuantice, fără a le afecta performanțele, indică Thales.

Potrivit celor mai mulți specialiști, computerele cuantice ar putea apărea pe scară largă în câțiva ani. Până când acest lucru se va întâmpla, producătorii de software și hardware se străduiesc să dezvolte soluții de securitate care să poată rezista atacurilor cibernetice cuantice.

În caz contrar, experții avertizează că lumea s-ar putea confrunta cu o așa-numită „cripto-apocalipsă”, un val de atacuri cibernetice care să paralizeze sistemele informatice din întreaga lume.

Thales este o companie multinațională ce oferă soluții, servicii și produse clienților din domeniile: aeronautică, spațiu, transport, identitate și securitate digitală, apărare. Grupul a înregistrat venituri de 19 miliarde de euro în 2019, având 83.000 de angajați în 68 de țări.