IntelligenceIT&CȘtiri

Thales: Veniturile din criminalitatea cibernetică, de aproape trei ori mai mari decât cele obținute din traficul de droguri

Sursa foto: ESA

Cu venituri globale estimate la 1,500 de miliarde de dolari pe an, criminalitatea cibernetică a ajuns de aproape trei ori mai profitabilă decât traficul de droguri. În acest context, experții Thales în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă asupra criminalității informatice ca fiind, în prezent, una dintre cele mai mari amenințări la adresa companiilor, a organizațiilor și a instituțiilor.

Potrivit raportului “CyberThreat Handbook: Organised Cybercrime”, publicat luni de Thales, 60% din aceste venituri uriașe provin din piețe online ilegale, 30% din furt de proprietate intelectuală și de secrete comerciale și doar 0,07% din ransomware, care totuși provoacă cele mai multe daune.

Estimate la 1,500 de miliarde de dolari pe an, veniturile din criminalitatea cibernetică sunt de 1,5 ori mai mari (ca medie anuală) decât veniturile din produse contrafăcute și de 2,8 ori mai mari decât cele obținute din comerțul ilegal cu droguri.

Astfel criminalitatea cibernetică reprezintă un întreg model economic, care poate pune în pericol orice companie sau organizație, cu consecințe grave asupra economiei globale, se mai arată în raport.

Spre comparație, traficul de droguri a generat venituri anuale între 426 de miliarde și 652 de miliarde de dolari la nivel global între 2014 și 2017, potrivit datelor din studiul “Transnational Crime and the Developing World”, publicat de institutul de cercetare Global Financial Integrity.

Pentru a-și atinge obiectivele, infractorii cibernetici combină expertiza tehnică cu panica pe care o declanșează în companii și în instituții. Panica poate avea un impact devastator în ceea ce privește consecințele unui atac. Este vital să nu cedăm amenințărilor sau șantajului. Țintele infractorilor cibernetici sunt extrem de diverse; orice organizație poate fi vizată. Experții Thales subliniază că oricine poate fi o țintă, tocmai pentru a fi pregătiți și pentru a adopta o strategie clară și detaliată deabordare a crizelor cibernetice.

În privința pagubelor cauzate de aceste activități, Organizația Națiunilor Unite și Accenture estimează că infracționalitatea organizată din mediul cibernetic ar putea provoca pierderi economice globale de aproximativ 5.200 de miliarde de dolari între 2020 și 2025.