Submarinele rusești au simulat un atac cu rachete antinavă în contextul în care trei nave americane vizitează Marea Neagră
Submarinele Rostov-pe-Don și Veliky Novgorod din cadrul Flotei ruse a Mării Negre au simulat un atac cu rachete antinavă Kalibr-PL asupra unui grup naval inamic. Exercițiul a coincis cu vizita în bazinul pontic a trei nave ale Marinei SUA, care efectuează operațiuni de securitate maritimă alături de aliații și partenerii NATO din regiune.
„Echipajele submarinelor Rostov-pe-Don și Veliky Novgorod ale Flotei Mării Negre au exersat lansarea unui atac cu rachete de croazieră Kalibr-PL împotriva unui grup de nave de război aparținând unui inamic imaginar. Exercițiul a s-a desfășurat în Marea Neagră”, a transmis serviciul de presă al Flotei Mării Negre.
Conform planului exercițiului, submarinele au primit ordin să distrugă o serie de ținte navale detectate și identificate. Submarinele s-au scufundat de urgență, iar apoi au executat un atac cu rachete asupra navelor inamice.
De la începutul săptămânii, forțele aeronavale ruse din zona Mării Negre au efectuat o serie de exerciții în contextul în care Statele Unite au trimis trei nave în bazinul pontic pentru operațiuni navale alături de aliații și partenerii NATO din regiune. Pe 30 octombrie, în apele Mării Negre a sosit distrugătorul american USS Porter (DDG 78), iar pe 4 noiembrie a sosit și nava de comandă și control USS Mount Whitney, nava-amiral a Flotei a 6-a a SUA. În cele din urmă, Forțele Navale Americane au anunțat miercuri, 3 noiembrie, că petrolierul USNS John Lenthall (T-AO-189) se îndreaptă spre Marea Neagră.
Potrivit datelor disponibile, Rusia dispune în Marea Neagră de șase submarine diesel-electrice din clasa Proiect 636.3 Varshavyanka, o versiune modernizată a clasei Kilo. Potrivit agenției de știri Tass, aceste submarine sunt considerate ca fiind printre cele mai silențioase, fiind poreclite „Găuri Negre”. Navele pot dezvolta o viteză maximă în imersiune de până la 20 de noduri, au un deplasament de 4.000 de tone și un echipaj de 52 de persoane.
Echipate cu torpile, mine și rachete de croazieră Kalibr 3M54 (NATO SS-N-27 Sizzler), sunt destinate în principal misiunilor de blocare a rutelor de transport maritim și de contracarare a submarinelor inamice în ape relativ puțin adânci, cum este cazul Mării Negre.
Submarinele reprezintă un atu pentru Rusia în Marea Neagră în condițiile în care țările aliate și partenere NATO din zona pontică dispun
de capacități limitate de detecție și supraveghere antisubmarin cu rază lungă de acțiune. De exemplu, Forțele Navale Române se bazează doar pe cele trei elicoptere Puma Naval, care pot lansa balize hidro-acustice, pentru descoperirea și clasificarea țintelor submarine.