ApărareȘtiri

SUA afirmă că un distrugător chinez a îndreptat un instrument laser spre un avion militar american

Avion P-8A Poseidon (US Navy)

Distrugătorul chinez Hohhot – tip 052D (clasa Luyang III, potrivit terminologiei NATO) – a îndreptat un instrument laser de uz militar spre un avion american de patrulare maritimă P-8A Poseidon, care zbura în spațiul aerian internațional, la aproximativ 600 de kilometri vest de Guam, au anunțat autoritățile americane, informează agenția United Press International.

  • Laserele de uz militar pot provoca daune grave personalului, precum și sistemelor navelor și aeronavelor, potrivit Pentagonului.

Incidentul s-a produs pe data de 17 februarie, când un avion P-8A zbura în spațiul aerian internațional “în conformitate cu regulile și reglementările internaționale”. Acțiunile distrugătorului chinez au fost “periculoase și neprofesioniste”, se arată într-un comunicat emis joi de Flota SUA a Pacificului.

Fasciculul laser, care nu era vizibil cu ochiul liber, a fost detectat de un senzor de la bordul aparatului P-8A.

Acțiunea distrugătorului chinez încalcă prevederile unui memorandum de înțelegere semnat între autoritățile militare din cele două țări cu privire la comportamentul în cazul navigației maritime și aeriene, a precizat Flota Pacificului.

China nu a comentat încă acuzațiile autorităților americane.