ApărareȘtiri

SUA trimit distrugătorul USS Porter în Marea Neagră pentru operațiuni alături de aliații și partenerii NATO din regiune

Distrugătorul USS Porter în strâmtoarea Bosfor în aprilie 2020 (Yörük Işik)

Distrugătorul american USS Porter (DDG 78), din clasa Arleigh Burke, a pătruns sâmbătă, 30 octombrie, în bazinul pontic, unde urmează să participe la operațiuni navale alături de aliații și partenerii NATO din regiune, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a SUA.

Rusia a anunțat prompt că monitorizează acțiunile navei americane în bazinul pontic.

USS Porter a mai vizitat Marea Neagră și la începutul acestui an, în ianuarie-februarie, perioadă în care a participat la un exercițiu alături de forțe aeronavale românești: fregata Mărășești (F-111) și patru avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

Flota a 6-a a SUA a anunțat vineri, 29 octombrie, că forțele navale americane și aliate vor executa operațiuni navale în Marea Mediterană și Marea Neagră cu scopul asigurării securității și stabilității în regiune. Operațiunile vor fi coordonate de la bordul navei de comandă și control USS Mount Whitney (LCC 20).

„USS Mount Whitney și ofițerii de stat major de la bord vor opera în Marea Mediterană și Marea Neagră alături de aliații și partenerii NATO pentru a asigura securitatea și stabilitatea în regiune”, se arată în comunicat.

Nava USS Mount Whitney urmează să ajungă în bazinul pontic pe 1 noiembrie.

Flota rusă a Mării Negre a anunțat sâmbătă că monitorizează acțiunile distrugătorului american USS Porter al Forțelor Navale ale SUA.

„Forțele și mijloacele Flotei Mării Negre au început să monitorizeze acțiunile distrugătorului Porter, care a intrat în Marea Neagră pe 30 octombrie”, a transmis Centrul Național de Gestionare a Apărării Federației Ruse, potrivit agenției Tass.

SUA și-au sporit prezența navală în regiunea Mării Negre după anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova, în 2014. Rusia și-a manifestat – în repetate rânduri – nemulțumirea în legătură cu de vizitele tot mai dese ale navelor NATO în Marea Neagră.