ApărareȘtiri

SUA trimit distrugătorul USS Arleigh Burke în Marea Neagră în contextul intensificării tensiunilor în regiune

Distrugătorul USS Arleigh Burke (US Navy)

Distrugătorul american USS Arleigh Burke (DDG 51) a intrat pe data de 25 noiembrie în bazinul pontic, la zece zile după ce o altă navă americană de război a părăsit regiunea. Vizita distrugătorului american survine în contextul intensificării tensiunilor între Rusia și Occident.

Flota rusă a Mării Negre a comunicat că monitorizează mișcările navei americane.

USS Arleigh Burke va opera alături de aliații și partenerii NATO din regiunea pontică, a transmis Flota a 6-a a SUA.

Vizita navei americane survine în contextul în care Washingtonul a avertizat că Rusia a concentrat forțe masive în apropierea frontierelor Ucrainei, aparent cu scopul pregătirii unei invazii a Ucrainei în perioada următoare.

În primele două săptămâni ale lunii noiembrie, Marina SUA a fost prezentă în bazinul pontic cu trei vase militare, inclusiv cu nava amiral a Flotei a 6-a a SUA. Vasele americane au efectuat exerciții alături nave ale aliaților și partenerilor NATO din regiune, printre care și fregata românească Mărășești. Totodată, la finalul săptămânii trecută a efectuat o vizită în portul Constanța.

Însă, prezența navelor americane în regiune a iritat Rusia, care a susținut că adevăratul scop al exercițiilor neprovocate și neprogramate ale SUA în Marea Neagră este acela de a studia teatrul de operațiuni militare în cazul în care Ucraina va apela la forța militară împotriva insurgenților din sud-estul tarii.