SUA trimit distrugătorul USS Arleigh Burke în Marea Neagră în contextul intensificării tensiunilor în regiune
Distrugătorul american USS Arleigh Burke (DDG 51) a intrat pe data de 25 noiembrie în bazinul pontic, la zece zile după ce o altă navă americană de război a părăsit regiunea. Vizita distrugătorului american survine în contextul intensificării tensiunilor între Rusia și Occident.
BREAKING: #USSArleighBurke (DDG 51) began its northbound transit to the #BlackSea to operate with our @NATO Allies & partners in the region! #PowerForPeace #StrongerTogether pic.twitter.com/dF7Pp2ix51
— U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet (@USNavyEurope) November 25, 2021
Flota rusă a Mării Negre a comunicat că monitorizează mișcările navei americane.
USS Arleigh Burke va opera alături de aliații și partenerii NATO din regiunea pontică, a transmis Flota a 6-a a SUA.
Vizita navei americane survine în contextul în care Washingtonul a avertizat că Rusia a concentrat forțe masive în apropierea frontierelor Ucrainei, aparent cu scopul pregătirii unei invazii a Ucrainei în perioada următoare.
În primele două săptămâni ale lunii noiembrie, Marina SUA a fost prezentă în bazinul pontic cu trei vase militare, inclusiv cu nava amiral a Flotei a 6-a a SUA. Vasele americane au efectuat exerciții alături nave ale aliaților și partenerilor NATO din regiune, printre care și fregata românească Mărășești. Totodată, la finalul săptămânii trecută a efectuat o vizită în portul Constanța.
Însă, prezența navelor americane în regiune a iritat Rusia, care a susținut că adevăratul scop al exercițiilor neprovocate și neprogramate ale SUA în Marea Neagră este acela de a studia teatrul de operațiuni militare în cazul în care Ucraina va apela la forța militară împotriva insurgenților din sud-estul tarii.