ApărareȘtiri

SUA trimit crucișătorul USS Monterey în Marea Neagră pentru exercițiul Sea Shield 21, organizat de România

USS Monterey (US Naval Forces Europe)

Crucișătorul american USS Monterey (CG-61), din clasa Ticonderoga, a început tranzitul spre Marea Neagră pe data de 19 martie pentru operațiuni de securitate maritimă și cooperare cu partenerii și aliații din regiunea pontică. Nava urmează să participe și la „Sea Shield 21”,  cel mai amplu și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române în 2021.

Vase de război și aeronave ale Forțelor Armate ale SUA patrulează în mod regulat în aceste ape în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune: România, Turcia, Bulgaria, Ucraina și Georgia, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Twitter a Flotei a 6-a a SUA.

Crucișătorul american USS Monterey (CG-61) face în acest moment parte din grupul naval al portavionului USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69), care acționează în Marea Mediterană.

USS Monterey (CG-61), intrat în serviciu activ în 1990, are un deplasament de 9.600 de tone, 173 m lungime, 17 lăţime şi 10,2 m pescaj. Nava este echipată cu două sisteme de lansare verticală MK-41, cu 122 celule, pentru rachete de croazieră BGM-109 Tomahawk, antiaeriene ESSM sau Standard SM-2/SM-3 și antisubmarin, dar și rachete antinavă RGM-84 Harpoon. Poate transporta și două elicoptere Sikorsky SH-60B or MH-60R Seahawk.

Peste 2.400 de militari din opt state (Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, SUA și Turcia), 18 nave de luptă și 10 aeronave, inclusiv avioane F-16 Fighting Falcon, MiG 21 Lancer ale aviației române, participă la exercițiul Sea Shield 21, organizat de țara noastră în zona Mării Negre, în perioada 19-29 martie. La manevre vor lua parte și vasele din gruparea navală permanentă SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), care include și fregata „Regina Maria” (F222), se arată într-un comunicat al Forțelor Navale Române.

În zona litoralului, trei detașamente mobile de lansare rachete ale Forțelor Navale Române și o baterie de rachete de coastă a Forțelor Navale Poloneze vor acționa conjugat de la Capu Midia, pentru respingerea forțelor inamice. În premieră, militari polonezi participă, la exercițiul „Sea Shield 21”, cu un sistem mobil de rachete sol-navă „Kongsberg”, un sistem anti-navă similar cu cel pe care România dorește să-l achiziționeze prin programul „sisteme de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML), care are la bază rachetele Naval Strike Missile (NSM).

În replică la exercițiul NATO condus de România, toate cele șase submarinele Flotei Ruse de la Marea Neagră au fost plasate în stare de alertă și scoase pe mare.

Toate submarinele Flotei Ruse de la Marea Neagră, în stare de alertă în ajunul exercițiului NATO condus de România