SUA trimit 30 de elicoptere Black Hawk la baza Mihail Kogălniceanu pentru o misiune de antrenament
Aproximativ 30 de elicoptere Black Hawk din cadrul Brigăzii 1 Aviaţie de Luptă a SUA sosesc miercuri, 24 februarie, la baza Mihail Kogălniceanu, pentru o misiune de antrenament alături de forțele române, care este programată să se încheie pe 5 martie, se arată într-un comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București, citat de postul Digi24.
Reprezentanța diplomatică atenționează localnicii din zona bazei că în această perioadă vor fi efectuate zboruri în intervalul orar 8:00-18:00, precizând însă că operațiunile procedurile standard de reducere a zgomotului.
Brigada 1 Aviaţie de Luptă va sosi în Europa, pentru o rotație de nouă luni, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, au anunțat recent Forțele Terestre ale SUA.
Majoritatea echipamentului și personalului va staționa în Germania, însă unele subunități vor fi dislocate și în România, Polonia și Letonia.
Așa cum am mai relatat, în cursul prezenței sale în Europa, brigada va sprijini și forțele aliate și partenere în cadrul celui mai amplu exercițiu NATO din acest an: „Defender-Europe 2021”. Potrivit locotenent-generalului american Christopher Cavoli, șeful Comandamentul Forțelor Terestre Americane în Europa și Africa, punctul focal al aplicației din acest an va fi regiunea Europei de Sud-Est – în mod particular România și Bulgaria.
“Începând cu luna aprilie 2014, Forțele Terestre ale S.U.A. din Europa și din Africa au coordonat eforturile terestre din cadrul operațiunii Atlantic Resolve a Departamentului Apărării, prin dislocarea unităților din Statele Unite în misiuni de rotație de nouă luni în Europa. Dislocarea forțelor pregătite pentru luptă, credibile, ale Statelor Unite în Europa, în sprijinul operațiunii Atlantic Resolve reprezintă o dovadă clară a angajamentului puternic, neclintit, al Statelor Unite față de NATO și de Europa”, se precizează în comunicatul dat publicității de reprezentanța diplomatică a SUA la București.
Operațiunea Atlantic Resolve consolidează pregătirea, sporește interoperabilitatea și îmbunătățește legăturile dintre forțele militare aliate și partenere prin intermediul unor exerciții multinaționale de antrenament pe continentul european.
Creată în 2014, ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014, amploarea operațiunea a crescut constant cu scopul reasigurării aliaților din Flancul Estic al NATO.