ApărareȘtiri

SUA retrag o treime din trupele din Germania. O parte dintre militarii americani vor fi transferați în zona Mării Negre

Sursa: defensenews.com

Statele Unite intenționează să retragă aproape 12.000 de militari americani din Germania, dintre care aproape 5.600 de militari vor repoziționați în regiunea Mării Negre și țările baltice, a declarat miercuri secretarul Apărării de la Washington, Mark Esper, informează agenția de știri Reuters.

Potrivit anunțului făcut de Esper, aproximativ 6.400 de militari americani din Germania vor reveni Statele Unite, iar 5,600 vor fi dislocați în alte țări din Europa. În urma retragerii, în Germania vor rămâne 24.000 de militari americani, cu o treime mai puțin decât numărul actual.

Mark Esper a declarat că unele mișcări de trupe vor începe în următoarele luni și a adăugat că acțiunea nu va submina NATO și eforturile sale de descurajare a Rusiei.

Oficialul a mai spus că unele trupe americane vor fi repoziționate în regiunea Mării Negre, iar unele ar putea fi dislocate prin rotație în țările baltice, lucru care probabil va irita suplimentar Moscova.

Esper nu a specificat în ce țări din zona pontică vor fi dislocați militarii americani, însă cel mai probabil o parte vor ajunge și în România. De altfel, Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii ar putea deveni un centru de operațiuni pentru Forțele Aeriene ale SUA în sud-estul Europei, unde Pentagonul intenționează să disloce prin rotație avioane de vânătoare cu scopul descurajării unei potențiale agresiuni din partea Rusiei.

Cu ocazia anunțului mutării trupelor, președintele Donald Trump a reluat atacurile verbale la adresa Germaniei: „Reducem forțele pentru că nu își plătesc facturile. E foarte simplu. Sunt delincvenți”. Liderul de la Casa Albă a adăugat că ar putea anula decizia de retragere a trupelor din Germania „dacă vor începe să-și plătească facturile”.

Esper a spus că mutarea trupelor va costa câteva de miliarde de dolari. Pentru o mare parte din fondurile necesare pentru mutarea trupelor va fi necesară aprobarea Congresului, lucru care ar putea fi dificil de obținut deoarece mulți congresmeni și-au exprimat opoziția față retragerea de trupe din Germania. Mai mult, nu este clar dacă planul va supraviețui în cazul în care Trump nu va fi reales în funcția de președinte în noiembrie.

Totodată, Comandamentul European al SUA va fi mutat din Germania în Belgia, la Mons.

Retragerea trupelor americane are legătură cu nemulțumirea Washingtonului față de Berlin din cauza faptului că Germania nu se încadrează în limita minimă a cheltuielilor pentru apărare, stabilită de NATO la 2% din PIB.

Tensiunile dintre Berlin și Washington s-au amplificat și mai mult în luna mai, în contextul disensiunilor de la Berlin privind prezența bombelor atomice.

Ambasadorul SUA la Berlin, Richard A.Grenell, a acuzat Germania că subminează politica NATO de descurajare nucleară, după că unii lideri ai social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare.

Ulterior, Georgette Mosbacher, ambasadoarea SUA la Varșovia, a sugerat printr-un mesaj pe Twitter că armele nucleare americane aflate în Germania ar putea fi mutate în Polonia.

Anunțul Pentagonului are legătură și cu un plan de creștere a prezenței militare a SUA în Polonia, lucru solicitat de mai mult timp de Administrația de la Varșovia și președintele polonez Andrzej Duda.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ”soldații americani sunt tot timpul bineveniți în România”, și că România a atras mereu atenția asupra necesității unei prezențe militare americane mai consistente în zona Mării Negre.

O asemenea prezență este un sprijin pentru ”aliații de pe Flancul Estic”, a spus Iohannis,

Referindu-se la declarațiile secretarului american al Apărării Mark Esper, conform cărora SUA intenționează să retragă 11.900 de militari din Germania şi să-i repoziționeze în alte țari, Iohannis a spus că este vorba despre ”o mișcare globală” și că situația – inclusiv varianta unei relocări de trupe americane în România – va fi discutată ”între militari și în formate NATO”