ApărareȘtiri

SUA îndeamnă industria spațială să-și sporească securitate pe fondul creșterii amenințărilor la adresa sateliților

Sursa: Lockheed Martin

Producătorii și operatorii de sateliți din Statele Unite ar trebui să sporească rezistența sistemelor spațiale împotriva hackerilor, inclusiv pregătind modalități de recâștigare a controlului sateliților deturnați, se arată într-o directivă emisă la finalul săptămânii trecute de Casa Albă, relatează portalul de știri Defense One.

Directivă Nr. 5 privind politica spațială îndeamnă producătorii să-și proiecteze sateliții astfel încât operatorii să poată monitoriza și să se poată adapta la „activitățile care ar putea manipula, interzice, degrada, perturba, distruge, supraveghea sau intercepta operațiunile sistemului spațial”. De asemenea, trebuie să dispună de planuri și instrumente pentru a recâștiga controlul asupra sateliților care sunt blocați, interceptați sau deturnați.

De asemenea, directiva recomandă producătorilor și operatorilor de sateliți să gestioneze mai bine și securitatea stațiilor terestre.

Oficialii din cadrul comunității de informații și securitate din SUA s-au concentrat din ce în ce mai mult pe amenințările la adresa sateliților americani în ultimii ani, pe măsură ce activitatea spațială chineză s-a intensificat; Rusia a efectuat o serie de acțiuni provocatoare în spațiu, cum ar fi testarea unei arme antisatelit în mai multe rânduri și un incident recent în cadrul căruia un vehicul spațial rusesc s-au apropiat neobișnuit de mult de un satelit de spionaj american; iar Iranul și Coreea de Nord dispun de capacități anti-satelit non-cinetice, sub formă de dispozitive de bruiaj, ce pot bloca folosirea spațiului de către adversari în cazul unui conflict armat.

Un raport al Agenției de Informații pentru Apărare din 2019 avertiza că Rusia și China „dezvoltă capacități de bruiaj și război cibernetic, arme cu energie direcționată, capacități pe orbită și rachete antisatelit care pot provoca o serie de efecte reversibile sau ireversibile”.

Amenințările cibernetice la adresa comunicațiilor spațiale, fie că vizează sateliți sau centrele de operare terestre, se numără printre cele mai grave amenințări. În martie, organizația de cercetare Center for Strategic International Studies (CSIS) a evidențiat într-un raport că amenințările fizice și cibernetice la adresa sateliților americani și aliați sunt în creștere. “Atacurile cibernetice pot fi utilizate pentru a monitoriza tiparele de trafic de date (adică ce utilizatori comunică), pentru a monitoriza datele în sine sau pentru a insera date false sau corupte în sistem”, se afirmă în raportul publicat de CSIS.

“Operatorii de sateliți (atât guvernamentali, cât și companiile) sunt foarte reticenți să discute deschis despre orice atac pe care l-au experimentat, dar sateliții sunt în esență computere în spațiu conectate la mai multe computere de la sol și, ca atare, sunt vulnerabili la multe dintre aceleași atacuri cibernetice pe care le vedem în alte sectoare”, a declarat Brian Weeden, consilier tehnic pentru organizația privată de securitate în domeniul spațial Secure World Foundation.

Weeden a afirmat că noua directivă este “bună” și “se bazează în principal pe cele mai bune practici și standarde din industrie pentru a gestiona aceste provocări, aceasta fiind norma în întreaga lume cibernetică”.

“Dar am văzut în multe alte domenii că aceste practici și standarde nu sunt suficiente pentru a preveni pirateria cibernetică masivă și perturbările, așa că mă tem că va trebui să mergem mult mai departe decât recomandările voluntare”, a subliniat Weeden.