Su-35, unul dintre cele mai moderne avioane rusești, ar fi fost doborât de un sistem antiaerian aflat în trecut și în dotarea Armatei Române – surse
Forțele ucrainene au doborât recent un Suhoi Su-35, unul dintre cele mai moderne avioane din Forțele Aeriene Ruse, iar potrivit mai multor relatări, momentan neconfirmate, aeronava rusească ar fi fost doborâtă de un sistem antiaerian cu rază medie de tip S-125 Neva/Pechora (terminologia NATO: SA-3 Goa), aflat până în 1998 și în dotarea Armatei Române.
Ucraina a publicat recent o serie de imagini care confirmă că forțele sale au doborât un avion de luptă Su-35, este cel mai modern avion din familia Flanker, despre care Rusia susține că este superior aeronavelor de generația a patra din Occident precum Eurofighter sau F-15.
Se pare că aeronava Su-35 a fost doborâtă de apărarea antiaeriană în regiunea Harkov, din estul țării, în timp ce efectua o misiune de suprimare/distrugere a apărării antiaeriene inamice (SEAD). Autoritățile de la Kiev au indicat că pilotul rus s-a catapultat și a fost capturat de forțele ucrainene. Fotografiile de la locului prăbușirii arată și ceea ce ar putea fi rămășițele unei rachete antiradiații Kh-31.
Potrivit portalului de știri EurAsian Times, pe rețelele de socializare au apărut relatări care indică faptul că avionul Su-35 ar fi fost doborât de un sistem de apărare aeriană S-125, de origine sovietică. EurAsian Times subliniază că nu a putut verifica acest informații în acest sens în mod independent.
Un sistem sol-aer de același tip a fost utilizat în timpul războiului din Kosovo pentru a doborî un avion de bombardament invizibil pe radar F-117A în 1999.
S-125 este un sistem de apărare antiaeriană conceput pentru a elimina amenințările aeriene care zboară la altitudini joasă până la medii, fiind proiectat să protejeze infrastructura industrială și militară.
Un complex de apărare antiaeriană S-125 include o stație de ghidare radar cu un post de comandă, o instalație de lansare rachete – cu până la patru lansatoare, un vehicul de încărcare-transport (TZM). Complexul poate utiliza rachete în două trepte de tip 5V24, 5V27 și 5V27D.
De asemenea, compania ucraineană Aerotechnica a dezvoltat o versiune modernizată, numită S-125-2D. Compania cu sediul la Kiev a modernizat toate sistemele radar, de lansare a rachetelor și de comandă și control (C2), îmbunătățind astfel capacitățile operaționale, inclusiv sporind protecția împotriva contramăsurilor, iar raza de acțiune până la 40 km.
În ciuda faptului că a fost retras din Forțele armate ruse din cauza mobilității reduse a sistemului, S-125 este încă utilizat în numeroase țări din întreaga lume. Ucraina a retras din uz sistemele S-125 în 2013, însă după anexarea regiunii Crimeea o parte au fost reintroduse în uz, fiind modernizate la standardul S-125-2D Pechora, potrivit Defence Blog.
Sistemul S-125 este amplasat în poziții statice, cu două sau patru instalații de lansare, dar poate fi și transportat de camioane.
A Russian SU-35 burning near Izyum in Ukraine’s east. Catalogue price: $40-65mil.
Good morning, world!#StandWithUkraine️ #UkraineUnderAttack #UkraineWillWin #Terrorussia #PutinIsaWarCriminal #StopPutin #RussianUkrainianWar #RussiaGoHome #РоссияСмотри #нетвойне pic.twitter.com/xMUzYGAyS7
— olexander scherba🇺🇦 (@olex_scherba) March 28, 2022
https://twitter.com/Caucasuswar/status/1510628609765089290?s=20&t=t9fiNYbwQ4nfozOv-PENfA