IT&CȘtiri

Studiu Thales: 83% dintre firme încă nu criptează nici măcar jumătate din datele sensibile stocate în Cloud

Sursa: EDA

În pofida creșterii numărului de atacuri cibernetice care vizează datele din Cloud, cele mai multe companii (83%) încă nu criptează nici măcar jumătate dintre datele sensibile pe care le stochează în Cloud, arată studiul Thales Global Cloud Security 2021, potrivit unui comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Analiza globală, comandată de Thales și realizată de 451 Research, parte a S&P Global Market Intelligence, mai arată că 40% dintre organizațiile incluse în studiu au recunoscut că s-au confruntat cu o breșă în Cloud, în ultimul an.

Pandemia a accelerat adoptarea soluțiilor Cloud, astfel că la nivel mondial, 57% dintre respondenți au declarat că folosesc doi sau mai mulți furnizori de infrastructură Cloud, în timp ce aproape un sfert (24%) dintre organizații au semnalat că majoritatea datelor lor se află acum în Cloud.

De asemenea, se poate observa și o schimbare semnificativă în privința modului de utilizare a soluțiilor Cloud, de la simpla stocare a datelor, la susținerea operațiunilor business de zi cu zi. Studiul arată că o cincime (21%) dintre companii stochează majoritatea datelor lor sensibile în Cloud.

În ceea ce privește securitatea, 33% dintre respondenți au spus că autentificarea cu mai mulți factori (MFA) este o parte centrală a strategiei lor de securitate cibernetică. Cu toate acestea, doar 17% dintre cei chestionați și-au criptat mai mult de jumătate din datele pe care le stochează în Cloud. Procentul scade la 15% în situațiile în care organizațiile au adoptat o abordare multi-Cloud.

Chiar și atunci când companiile își protejează datele prin criptare, 34% lasă furnizorilor controlul codurilor de cripatre, în loc să-l păstreze. Când un număr mare de organizații nu își protejează suficient datele prin criptare, limitarea punctelor potențiale de acces devine complicată. La nivel global, 48% dintre liderii de business au recunoscut că organizația lor nu are o strategie Zero Trust și un sfert (25%) nici măcar nu iau în considerare elaborarea unei astfel de strategii.

Companiile au preocupări comune în ceea ce privește complexitatea serviciilor Cloud. Aproape jumătate (46%) dintre respondenți au declarat că gestionarea confidențialității și a protecției datelor în Cloud este mai complexă decât soluțiile implementate la sediul companiei. Modelele hibride sunt preferate de multe organizații care nu se mută cu totul în Cloud.

„O strategie de securitate robustă este esențială pentru a asigura securitatea datelor și a operațiunilor de business. În condițiile în care aproape orice companie se bazează într-o oarecare măsură pe Cloud, este extrem de important ca departamentele de securitate să aibă capacitatea de a proteja și menține controlul asupra datelor”, a declarat Sebastien Cano, vicepreședinte senior pentru Cloud Protection and Licensing Activities în cadrul grupului Thales.

Studiul Thales Cloud Security 2021 se bazează pe răspunsuri colectate de la peste 2.600 de manageri cu responsabilități în domeniul securității IT și a datelor din 16 țări/regiuni. Organizațiile reprezentau o gamă largă de industrii, din domenii precum: servicii medicale, servicii financiare, comerț cu amănuntul, tehnologie. Respondenții au reprezentat companii de dimensiuni diferite, având de la 500 la 10.000 de angajați. Sondajul a fost realizat în perioada ianuarie – februarie 2021.