Insula Șerpilor, aflată la doar 45 de km de gurile Dunării și țărmurile României, a revenit oficial sub jurisdicția Ucrainei, a declarat o reprezentantă a forțelor armate ucrainene, potrivit agenției de știri UMIAN.
“Drapelul Ucrainei a fost instalat pe insula Șerpilor. Operațiunea militară a fost finalizată, iar teritoriul a revenit acum sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Nataliya Gumenyuk, purtătoare de cuvânt a forțelor armate ucrainene.
Insula Șerpilor, cu o poziție strategică extrem de importantă în nord-vestul Mării Negre, a fost încă de la începutul războiului scena unor confruntări acerbe între forțele ucrainene și invadatorii ruși, care au ocupat insula pe 25 februarie. Ucraina a reacționat bombardând în repetate rânduri insula și scufundând o serie de nave rusești în zona insulei.
Pe toată perioada celor patru luni de ocupație, trupele ruse au suferit mari pierderi umane și materiale și s-au retras la finalul lunii iunie. Comandamentului Operațional „Sud” al Armatei ucrainene a indicat pe 30 iunie că, după bombardarea insulei, rușii „au evacuat în grabă rămășițele garnizoanei, cu două ambarcațiuni cu motor și probabil au părăsit insula”, informează agenția de știri UNIAN.
Pe de altă parte, Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a numit retragerea armatei ruse drept un „gest de bunăvoință” care demonstrează că Rusia nu obstrucționează exporturile de cereale și produse agricole din Ucraina.
„Astăzi (joi, n.red.), ca gest de bunăvoință, armata rusă și-a încheiat sarcinile pe Insula Șerpilor și a retras garnizoana staționată acolo”, a afirmat oficialul rus.
Jurnaliștii de la Forbes Ucraina au calculat valoarea totală a echipamentelor militare rusești distruse pe insulă sau în apele din jur. Estimarea indică pierderi materiale care se ridică la 915 milioane de dolari. Jurnaliștii precizează că au luat în considerare doar pierderile cunoscute și confirmate, astfel că este posibil ca lista să nu fie exhaustivă.
Moscova a dislocat sisteme de rachete antiaeriene, echipamente de război electronic și artilerie pe insula Șerpilor, care ar fi putut oferi acoperire unor potențiale acțiuni de desant în regiunea Odessa. O ocupație rusă pe termen lung asupra Insulei Șerpilor ar fi consolidat umbrela Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD) a Moscovei, care permite Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, mult dincolo de apele teritoriale rusești. În aceste condiții, retragerea forțelor ruse de pe această insulă cu rol strategic este cu atât mai surprinzătoare și probabil nu a fost atât de voluntară pe cât lasă Moscova să se înțeleagă.