ApărareȘtiri

Statele Unite au trimis al doilea distrugător în Marea Neagră

USS Porter (U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet)

Distrugătorul USS Porter (DDG 78), clasa Arleigh Burke, a intrat pe data de 28 ianuarie în bazinul pontic, alăturându-se navelor americane USS Donald Cook (DDG 75) și USNS Laramie în Marea Neagră, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a Statelor Unite.

Misiunea celor două distrugătoare americane – USS Porter și USS Donald Cook – este de a efectua operațiuni de securitate maritimă, alături de aliații NATO și partenerii din regiune.

Nava de realimentare USNS Laramie, din clasa Henry J. Kaiser, le va permite celor două distrugătoare să opereze fără să fie nevoie să facă escale. Totodată, va permite navelor țărilor aliate sau partenere să-și prelungească timpul de patrulare înainte de a se întoarce în port.

Este pentru prima dată în acest an când Forțele Navale ale SUA au dislocat mai multe nave în Marea Neagră.

Forțele navale americane desfășoară misiuni navale de rutină în Marea Neagră în concordanță cu dreptul internațional și Convenția de la Montreux, se mai arată în comunicat.

NATO și-a consolidat prezența militară în zona pontică după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014. Pe de altă parte, Rusia susține că prezența în Marea Neagră a navelor militare ale țărilor NATO din afara bazinului pontic subminează stabilitatea regiunii.

În contextul prezenței celor trei nave americane, Flota rusă a Mării Negre efectuează un exercițiu în Crimeea cu un sistem mobil de apărare de coastă Bastion, ce poate lansa rachete Oniks, cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, relatează agenția Tass.

De precizat că distanța de la Constanța până la Sevastopol, Crimeea, unde se află baza principala a Flotei ruse a Mării Negre, este mai puțin de 400 de kilometri.

Rusia are la dispoziție 40 de sisteme mobile de apărare de coastă Bastion, potrivit organizației de cercetare International Institute of Strategic Studies.