IntelligenceȘtiri

Solistul trupei Scorpions neagă teoria conform căreia melodia “Wind Of Change” ar fi fost creația CIA 

Klaus Meine, solistul formației heavy metal Scorpions, a dezmințit teoria conform căreia celebra melodie “Wind Of Change” – considerată un simbol al prăbușirii Cortinei de Fier – ar fi fost creată de CIA în cadrul unei campanii de accelerării căderii Uniunii Sovietice.

“Este ciudat – chiar și în visele mele cele mai nebunești nu-mi pot imagina cum ar fi avut această melodie vreo legătură cu CIA. N-am auzit niciodată asta. Sunt foarte surprins. Cineva a vrut să-și asume meritul pentru piesa?”, a afirmat Klaus Meine după ce a fost întrebat despre această teorie a conspirației, relatează The Guardian.

Jurnalistul Patrick Radden Keefe a lansat ancheta pe această temă după ce a auzit o poveste de la un amic cu legături cu serviciile de informații din SUA. Un oficial din CIA s-ar fi lăudat că agenția a scris piesa pentru grupul german de rock ca parte a unei campanii care avea rolul de a grăbi sfârșitului Războiului Rece cu ajutorul muzicii Rock ‘N’ Roll, profitând de faptul că mai multe personalități culturale occidentale au fost primite în unele părți din Europa de Est. 

Potrivit lui Klaus Meine, i-a venit ideea să scrie piesa “Wind Of Change” în urma unui concert la Moscova la un proeminent festival heavy metal, în august 1989 –  alături de Mötley Crüe, Bon Jovi și Ozzy Osbourne – fiind inspirat de amploarea schimbărilor culturale care au avut loc în URSS în timpul conducerii lui Mihail Gorbaciov.

Potrivit lui Keefe, liderii americani din perioada de final a Războiului Rece nu considerau că prăbușirea Uniunii Sovietice era inevitabilă.   

“Era un sentiment că Uniunea Sovietică avea să dăinuie pentru totdeauna și CIA trebuia să facă tot ce putea pentru a o submina”, afirmă jurnalistul

Asta însemna să utilizeze orice armă din arsenalul său – inclusiv unul dintre exporturile culturale americane majore: heavy metal. “Oficialii sovietici erau de mult timp îngrijorați de libertatea de expresie pe care rockul o promova și cum ar putea afecta tineretul sovietic”, a afirmat Keefe. 

“CIA a văzut muzica rock ca pe o armă culturală în timpu Războiului Rece. Wind of Change a fost lansată la un an după căderea Zidului Berlinului și a devenit un imn al căderii comunismului și reunificării Germaniei. Avea acest mesaj soft-power pe care serviciul de informații dorea să îl promoveze”, a completat jurnalistul.

“Nu cred că CIA a fabricat sentimentele din Wind of Change; exista un sentiment de epuizare în cadrul blocului sovietic, ceea ce a contribuit la schimbare. Piesa reflecta asta și, de asemenea, a intensificat acea emoție, adică exact ceea ce dorea CIA”, a explicat Keefe.