ApărareȘtiri

Sistemul antidronă Sky Warden, prezentat de MBDA la București, în cadrul expoziției BSDA 2022

Sistem antidronă Sky Warden (MBDA)

Producătorul european de rachete MBDA a prezentat Sky Warden, un sistem modular pentru contracararea sistemelor aeriene fără pilot (C-UAS), la cea mai recentă ediție a expoziției Black Sea Defense & Aerospace (BSDA 2022).

Cu această ocazie, Christophe Balducchi, consilier superior în cadrul MBDA, a discutat cu Umbrela Strategică despre modul de funcționare și capabilitățile sistemului antidronă.

Sistemul Sky Warden gestionează întregul proces de contracarare dronelor, de la detectarea dronelor, până la neutralizarea acestor aeronave fără pilot. Sky Warden este proiectat să funcționeze atât ca o componentă integrată într-un sistem stratificat de apărare aeriană, cât și într-o configurație autonomă, având o arhitectură modulară. Astfel, clienții își pot realiza propria arhitectură de sistem C-UAS, putând alege dintr-o gamă largă de senzori (radar, electro-optici, infraroșu, acustic) și dispozitive de contracarare a dronelor ostile (bruiaj radio, drone-kamikaze, laser, sisteme portabile de rachete aer-sol Mistral), a explicat reprezentantul MBDA.

Sky Warden este capabil să neutralizeze în mod eficient și adecvat toate clasele de drone (UAV) – de la modele mici, la UAV-uri tactice mari și roiuri de drone – dar și amenințări aeriene tradiționale.

În centrul sistemului Sky Warden se află punctul mobil de comandă și control LICORNE C2, care poate fi instalat la bordul oricărui vehicul sau, în caz de necesitate, poate fi transportat de o echipă de doi militari.

LICORNE C2 poate fi utilizat pentru a coordona atât sistemul antidronă Sky Warden, cât și un sistem de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune, care utilizează rachete aer-sol Mistral.

Reprezentanții producătorului de rachete MBDA au confirmat pentru Umbrela Strategică faptul că firma europeană va propune României sistemul Mistral 3 pentru programul de înzestrare cu sisteme portabile sol-aer (MANPADS).

MApN, interesat de sisteme detecție și contracarare a dronelor

Războiul din Nagorno-Karabakh, și mai ales cel din Ucraina, au demonstrat importanța dronelor în conflictele moderne, astfel că în viitor am putea asista la o veritabilă cursă a înarmării între sisteme aeriene fără pilot și arme care să contracareze dronele. În acest context, Ministerul român al Apărării și-a manifestat recent interesul pentru achiziția de sisteme detecție și contracarare a dronelor. Astfel, la ediția de anul trecut a concursului de inovare PatriotFest, co-organizat de MApN, o temă a concursului s-a referit chiar la acest subiect: contracararea dronelor. Iar în luna martie, publicația Profit a relatat că MApN a lansat o consultare de piață privind potențiala achiziție a unui sistem portabil de combatere a vehiculelor aeriene fără pilot, care acționează prin perturbarea semnalelor GPS/GNSS sau Wifi ale dronelor ostile.

În luna noiembrie, Parlamentul a operat o serie de modificări legislative prin care forțele armate române au primit permisiunea să utilizeze armamentul din dotare pentru neutralizarea dronelor folosite pentru comiterea unui act ostil.

Ministerul Apărării a transmis că, în ultima perioadă, s-a înregistrat un trend crescător al situațiilor în care obiective militare, în special cele izolate, au fost obiectul survolării neautorizate cu UAV-uri.

Elementele sistemului antidronă Sky Warden (FOTO: MBDA)

Sistem antidronă Sky Warden (MBDA)