ApărareImportant

Un sfert din candidații la recrutarea de soldați profesioniști au fost respinși la evaluarea fizică

Foto: MApN Oficial

Cei mai mulți dintre candidații care s-au prezentat la recrutarea- selecția de soldați profesioniști au fost repinși la evaluarea fizică, prima probă de selecție, relevă datele prezentate lui de Statul Major al Apărării.

La prima serie de recrutare-selecție a soldaților profesioniști din acest au fost scoase la concurs 5.093 de locuri și s-au prezentat 6.448 de candidați (dintre care fete: 20%).

Aproape un sfert (24%) au fost respinși încă de la prima probă, cea de evaluare fizică. Dintre cei rămași, 18% au fost respinși la evaluarea psihologică, iar dintre cei care au trecut de aceste evaluări 12% au fost repinși la evaluarea medicală. În final au fost admiși mai puțin de jumătate dintre candidați (40%), respectiv 2.626 de persoane.

SMAp a apreciat că nivelul de dificultate al probei fizice, adică traseu utilitar-aplicativ, alergare de rezistență 2.000 de metri, este ”mediu”

”O persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări”, crede SMAp,

SMAp a prezentat luni și o simulare a veniturilor lunare posibile pentru luna mai 2024 la soldații/gradați profesioniști, bazată pe aplicarea maximului din prevederile OUG 26/2024 .

Astfel:
-cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
-cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei);
– media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

SMAp susține și că este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale și că armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din România.

Următoarea campanie de recrutare a soldaților profesioniști începe în luna mai.