ApărareȘtiri

Serbia: Dacă cineva crede că trebuie să cerem SUA ori UE să decidă asupra armelor noastre, atunci haideți să ne abolim statul

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic (Facebook)

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a semnalat recent că țara sa va continua să se înarmeze cu echipamente militare de provenință chineză sau rusească în pofida avertismentelor din partea SUA sau UE privind legăturile militare ale Serbiei cu cele două mari puteri antioccidentale, relatează agenția de știri The Associated Press.

“Dacă cineva crede că ar trebui să cerem Statele Unite ori Uniunii Europene să decidă asupra armelor noastre, atunci haideți să ne abolim statul”, a declarat Vucic, cu ocazia inaugurării unei expoziții militare la Belgrad.

Liderul de la Belgrad a mai subliniat că Serbia este o „națiune liberă și independentă” care nu are nevoie de opinii din partea altor țări privind înzestrarea forțelor sale armate.

„Suntem o țară liberă care dorește să descurajeze o potențială agresiune”, a adăugat liderul sârb. Vucic a precizat că, deși Serbia este pe „drumul către Uniunea Europeană, vrea să coopereze cu toată lumea”.

Liderul de la Belgrad a mai adăugat că Serbia va continua să-și consolideze armata și să dezvolte în continuare industria de apărare.

Concomitent cu expoziția militară, capitala Serbiei găzduia și un summit ce marca 60 de ani de la fondarea Mișcării de Nealiniere, o inițiativă care reunește o serie de țări care au refuzat să se alăture celor două blocuri de putere din perioada Războiului Rece. Cu 120 de țări membre și 17 cu statut de observator, Mișcarea de Nealiniere este cea mai mare organizație interguvernamentală după ONU. Fondată ca o contrapondere la blocurile de putere conduse de Uniunea Sovietică și SUA, în prezent, printre participanții la mișcare se numără și Rusia, care deține statutul de observator.

Deși Belgradul are drept obiectiv aderarea la Uniunea Europeană, Serbia a rămas singurul aliat al Moscovei în Balcani. Mai mult, în ultimii ani, țara vecină s-a înarmat cu echipamente militare din Rusia (avioane MiG-29, sisteme Pantsir, blindate) și China (drone), amplificând temerile privind posibilitatea declanșării unui nou război în Balcanii de Vest.

Washingtonul a avertizat autoritățile de la Belgrad că ar putea impune sancțiuni împotriva Serbiei dacă continuă să achiziționeze armament din Rusia, în special arme care ar putea pune în pericol securitatea țărilor NATO vecine.