ApărareȘtiri

Șeful diplomației de la Londra afirmă că navele militare britanice vor continua să tranziteze „apele ucrainene”

Distrugătorul britanic HMS Defender (Royal Navy)

Navele Marinei Regale Britanice vor continua să tranziteze „apele ucrainene”, a declarat ministrul de Externe de la Londra, Dominic Raab, în legătură cu incidentul de luna trecută în cursul căruia Rusia susține că distrugătorului britanic HMS Defender ar fi pătruns în apele teritoriale rusești din apropierea regiunii ocupate Crimeea.

“Distrugătorul HMS Defender a urmat cea mai scurtă rută directă recunoscută la nivel internațional [de la Odessa la Batumi]. Aveam tot dreptul să efectuăm un astfel de tranzit pașnic prin apele teritoriale ale Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional. Vom continua să acționăm în același mod”, a afirmat Raab în cursul unei audieri în Parlamentul de la Londra, potrivit agenției de știri TASS.

Raab a subliniat că susține pe deplin acțiunile echipajului distrugătorului HMS Defender.

Pe data de 23 iunie, Moscova a acuzat Londra că a trimis, în mod deliberat, distrugătorul britanic HMS Defender în apele teritoriale rusești din preajma regiunii ocupate Crimeea.  Marea Britanie a dezmințit acuzațiile și a acuzat Rusia că dezinformează.

Ulterior, BBC a publicat documente clasificate care sugerează că Marea Britanie ar fi decis să trimită distrugătorul HMS Defender în apropierea regiunii Crimeea dorind să-și demonstreze sprijinul pentru Kiev și să arate că Londra nu se teme să tranziteze apele din jurul Crimeei, pe care le consideră ca aparținând Ucrainei.

Marea Britanie, la fel ca majoritatea țărilor din lume, nu recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Peninsulei Crimeea și a apelor din jurul acesteia, considerând că regiunea a fost anexată ilegal de Moscova în 2014.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat la finalul anului trecut că incidentul a fost o provocare complexă, care a fost „realizată nu numai de britanici, ci și de americani”. Liderul de la Kremlin a adăugat că intrarea navei britanice în apele teritoriale rusești din Marea Neagră a fost efectuată cu scopul colectării de informații.

În urma incidentului, Moscova a amenințat că în viitor ar putea bombarda orice nave militară care pătrunde neanunțat în apele teritoriale ale Rusiei.

Țările pontice aliate sau partenere NATO percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă.

În replică la militarizarea de către Rusia a bazinului pontic după anexarea regiunii Crimeea, NATO și-a consolidat masiv prezența maritimă în Marea Neagră.