ApărareEnergieInfrastructurăȘtiri

MSC20. Șeful diplomației americane: SUA investesc 1 miliard USD în proiectele energetice din țările Inițiativei celor 3 Mări, din care România face parte

Inițiativei celor Trei Mări (Ministry of Foreign Affairs of Slovenia)

SUA vor sprijini țările membre ale Inițiativei celor Trei Mări până la un miliard de dolari pentru investiții în energie, a declarat secretarul american de Stat, Mike Pompeo, la Conferința de securitate de la München (MSC2020). Oficialul a mai spus că obiectivul Washingtonului este de a sprijini independența energetică a aliaților europeni prin stimularea investițiilor private în sectorul energetic din această regiune.

  • „Statele Unite luptă pentru suveranitate și libertate (…) Occidentul liber are un viitor mai luminos decât alternativele iliberale”, afirmă Pompeo.

Inițiativa Trei Mări este un forum de dialog regional care se axează pe cooperarea transfrontalieră între țările situate între Mările Neagră, Baltică și Adriatică – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Harta cu statele membre ale Inițiativei 3 Mări (Ministry of Foreign Affairs of Slovenia)

„Astăzi, ca o nouă afirmare a susținerii noastre pentru suveranitatea, prosperitatea și independența energetică a prietenilor noștri europeni, astăzi, vreau să anunț că, prin intermediul Corporației pentru Finanțarea Dezvoltării Internaționale și cu sprijinul Congresului Statelor Unite, intenționăm să oferim până la un miliard de dolari pentru finanțarea țărilor din Europa Centrală și de Est din cadrul Inițiativei celor Trei Mări”, a declarat sâmbătă Pompeo la conferința de la München, citat de publicația The Hill.

„Scopul nostru este destul de simplu: este să galvanizăm investițiile private în sectorul energetic pentru a proteja libertatea și democrația în întreaga lume”, a adăugat oficialul.

Pompeo și alți oficiali americani au criticat în repetate rânduri proiectul gazoductului Nord Stream 2, îndemnând Europa să se bazeze mai puțin gazul rusesc și în schimb să importe hidrocarburi din SUA și alte țări.

Pompeo a vorbit și despre NATO, subliniind că Statele Unite au ajutat la consolidarea securității flancului estic al alianței în fața acțiunilor agresive ruse și a menționat ajutorul militar acordat Ucrainei ca o dovadă a faptului că Washingtonul are în continuare legături solide cu Europa.

„Statele Unite luptă pentru suveranitate și libertate. Ar trebui să avem încredere în alianța transatlantică. Occidentul liber are un viitor mai luminos decât alternativele iliberale. #Occidentul Câștigă – și o facem împreună”, afirmă Pompeo într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter.

Încă din timpul campaniei prezidențiale din 2016, Donald Trump s-a remarcat ca un critic acerb al Alianței Nord-Atlantice, afirmând că este o organizație de securitate „învechită”, iar aliații profită de SUA prin faptul că nu contribuie suficient din punct de vedere financiar. Însă, recent, liderul de la Casa Albă și-a manifestat sprijinul pentru NATO, devenind chiar un apărător al alianței la summitul aniversar NATO de la Londra, din decembrie 2019.