ApărareȘtiri

Savu, Damen: Modelul de cooperare Germania-Norvegia ar putea fi reprodus și între România și Bulgaria

Cooperarea în regiunea pontică este foarte importantă, în contextul evoluției negativă a situației de securitate din Marea Neagră, astfel că modelul de cooperare în domeniul naval dintre Germania și Norvegia ar putea fi aplicat și între România și Bulgaria, lucru care ar fi în atât în beneficiul ambelor țări, dar ar și consolida siguranța maritimă,  a spus generalul (r) Gheorghe Savu, directorul Damen Naval România, la Conferința de Securitate de la Berlin (18-19 mai).

“Un mediu maritim sigur în Marea Neagră, împreună cu o regiune sigură și stabilă, va asigura o piață maritimă prosperă, care va oferi companiilor de construcții navale”, a mai afirmat oficialul Damen.

“Cooperarea regională a țărilor NATO și / sau UE este importantă în Marea Neagră. Modelul Germania-Norvegia ar putea fi reprodus între România și Bulgaria pentru beneficiul nu numai al celor două țări, ci și pentru siguranța și securitatea maritimă în Marea Neagră”, a subliniat reprezentantul constructorului naval.

În 2017, Norvegia și Germania au parafat un acord de cooperare pe termene lung în domeniul naval, inlcuzând construcția de submarine și dezvoltarea de rachete antinavă și alte sisteme de apărare.

Norvegia și Germania vor derula un program comun de înzestrare cu submarine diesel-electrice, urmând să comande nave identice, bazate pe tipul 212. Astfel, Guvernul de la Oslo a comandat patru submarine produse de grupul german ThyssenKrupp, în timp ce Berlinul achiziționează două submarine. De asemenea, Germania va cumpăra și rachete antinavă Naval Strike Missile de la compania norvegiană KONGSBERG.

Totuși, așa cum am mai relatat, în timp ce, în mod tradițional, România a susținut sau chiar promovat inițiativele de consolidare a prezenței multinaționale NATO în regiunea Mării Negre, Bulgaria a fost mai reticentă, în special ca urmare a legăturilor sale istorice cu Rusia.

Este notabil episodul petrecut în urmă cu cinci ani, când opoziția manifestată de Bulgaria a cauzat eșecul inițiativei României privind crearea unei flotile NATO la Marea Neagră.

De altfel, premierul bulgar Boiko Borisov a venit chiar cu propunerea demilitarizării Mării Negre, o zonă în Rusia și-a sporit masiv prezența după anexarea ilegală a regiunii Crimeea, în 2014.

„Întotdeauna spun că vreau ca pe Marea Neagră să vadă vase cu vele, iahturi, nave mari cu turiștii, nu să devină o arenă de acțiune militară”, a afirmat șeful Guvernului de la Sofia în acel moment.

„Nu avem nevoie de un război în Marea Neagră”, a subliniat Borisov.

„Să ne oprim cu speculațiile că vor fi înființate flote împotriva cuiva” a indicat președintele bulgar din acel moment, Rosen Plevneliev. „Bulgaria este o țară pașnică și politica sa externă nu vizează nimeni”, a adăugat șeful statului bulgar.