ApărareȘtiri

Rusia și China se angajează să susțină cu fermitate inviolabilitatea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial

Vladimir Putin și Xi Jinping (FOTO: Alexei Druzhinin/TASS)

Rusia și China se angajează să susțină cu fermitate inviolabilitatea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial și să se opună încercărilor de a denatura istoria, se arată într-o declarație comună, adoptată vineri, cu ocazia întrevederii președinților celor două puteri, Vladimir Putin, respectiv Xi Jinping, relatează agenția de știri TASS.

“Părțile intenționează să susțină cu fermitate inviolabilitatea rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial și ordinea mondială postbelică stabilită, să apere autoritatea ONU și justiția în relațiile internaționale, să reziste încercărilor de a nega, denatura și falsifica istoria celui de-al Doilea Război Mondial”, se afirmă în document.

“Pentru a preveni repetarea tragediei războiului mondial, părțile vor condamna cu fermitate acțiunile menite să anuleze responsabilitatea pentru atrocitățile agresorilor fasciști, invadatorilor militariști și complicilor acestora, să profaneze și să întineze onoarea țărilor învingătoare”, se mai spune în declarație.

Declarația prevede în mod specific că atât Moscova, cât și Beijingul sunt în favoarea formării unui nou tip de relație între puterile mondiale bazate pe respect reciproc, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă.

“Unele forțe, reprezentând o minoritate pe scena mondială, continuă să apeleze la abordări unilaterale în soluționarea problemelor internaționale și recurg la politici de putere, practică amestecul în treburile interne ale altor state, generând contradicții, dezacorduri și confruntări, împiedicând dezvoltarea și progresul omenirii”, mai afirmă semnatarii declarației.

Vladimir Putin a acuzat în mod frecvent țările occidentale de „rescriere a istoriei”, susținând că Occidentul încearcă să diminueze rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste și evidențiind atrocitățile comise de forțele sovietice în țările „eliberate”, cum ar fi executarea de către sovietici a peste 20.000 de ofițeri polonezi în Pădurea Katyn în 1940 sau zecile de mii de militari români deportați morți în lagărele de prizonieri din Siberia și Asia Centrală.

Mai mult, Kremlinul încearcă în mod constant să minimalizeze sau să ignore exemplele de cooperare sovieto-naziste, în special Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care URSS și al Treilea Reich au împărțit Europa. În baza acestui pact, Uniunea Sovietică a anexat Basarabia și Bucovina de Nord în 1940. Potrivit istoricilor occidentali, pactul de neagresiune semnat de Uniunea Sovietică și Germania nazistă în august 1939 a facilitat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru statele din estul Europei, inclusiv România, eliberarea de nazism a însemnat impunerea unui alt regim totalitar și opresiv: comunismul.