ApărareȘtiri

Rusia, preocupată de prezența constantă în Marea Neagră a navelor unor țări care nu sunt riverane

Fregata "Regina Maria" a Marinei Romane (US Navy)

Nave ale unor țărilor din afara bazinului pontic sunt prezente aproape constant în Marea Neagră, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-un interviu pentru canalul Rossiya’1, făcând referire la intensificarea vizitelor vaselor de război trimise de SUA și alți aliați NATO în această zonă considerată strategică de către Alianța Nord-Atlantică.

“Și despre flota lor [NATO] din Marea Neagră. Nu numai că statele din afara regiunii își au flotele și navele aici. A devenit o [practică] regulată. Este evident că urmărim manevrele [acelor nave]”, a afirmat ministrul rus.

“Ce fac acolo? Bineînțeles, facem tot posibilul pentru a preveni orice amenințare la adresa țării noastre noastre”, a adăugat Șoigu, relatează agenția Tass.

“Alianța încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre”, a completat oficialul rus.

Șoigu a mai afirmat că în ultimul an s-a observat și o intensificare cu o treime a zborurilor aviaonelor spion ale NATO în apropierea frontierelor ruse.

“Intensitatea utilizării de avioane de supraveghere NATO în apropiere de granițele rusești a crescut recent cu peste 30% în comparație cu anul trecut. Au fost 87 de zboruri în august anul trecut și acum sunt aproximativ 120”, a afirmat ministrul.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat în mai rânduri că NATO consideră Marea Neagră ca o regiune strategică și intenționează să-și consolideze prezența acolo în condițiile în care Rusia a devenit mult mai activă în această zonă după anexarea regiunii Crimeea în 2014.

În ultimele luni, Marea Neagră a cunoscut o intensificare fără precedent a activităților militare ale forțele aeronavele ale Rusiei, dar și ale țărilor NATO, în special SUA, fiind înregistrate numeroase exerciții și zboruri de recunoaștere, dar și interacțiuni tensionate între cele două părți. Cel mai recent incident de acest fel s-a produs chiar vineri, când trei bombardier americane B-52 Stratofortress au zburat în spațiul aerian al Ucrainei, pentru puțin timp ajungând chiar și deasupra Mării Azov. Rusia a trimis opt avione de vânătoare (patru Su-27 și patru Su-30) pentru a intercepta aeronavele americane.

Mai mult, Mark Esper, secretarul Apărării de la Washington, a confirmat în luna iulie că o parte din trupele americane ce vor fi retrase din Germania ar putea fi transferate, prin rotație, în zona Mării Negre, în mod particular în România, unde Pentagonul a realizat investiții substanțiale în bazele Mihail Kogălniceanu și Baza Câmpia Turzii, ultima considerată un potențial hub al Forțelor Aeriene SUA în regiunea pontică.

De asemenea, Marea Britanie a anunțat în luna august că va lansa o inițiativă multinațională de instruire pentru Forțele Navale ale Ucrainei pentru a stimula capacitatea Kievului de a contracara amenințările în Marea Neagră, potrivit agenției United Press International. O serie de nave britanice urmează să fie dislocate temporar în zona pontică în cursul următoarelor luni pentru exerciții alături de Marina Ucraineană.

Pe de altă parte, Rusia a efectuat numeroase exerciții în Crimeea și în sudul Rusiei, iar în septembrie va avea loc exercițiul Kavkaz 2020, la care ar urma să participe aproximativ 120.000 de militari, sute de tancuri, piese de artilerie și aeronave.

Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa între 2015 și 2017, a afirmat că “sporirea prezenței navale [NATO] în regiunea Mării Negre este cu adevărat importantă” întrucât forțele navale turcești, românești, bulgare și ucrainene “nu pot încă face față Flotei ruse a Mării Negre”.