Rusia a pierdut echipamente militare în valoare de peste 900 de milioane de dolari pe Insula Șerpilor și în apele din jur – mass-media
Pe 30 iunie, Rusia a părăsit Insula Șerpilor, un teritoriu cu mare importanță strategică, aflat la doar 45 de km de gurile Dunării și țărmurile României. Ministerul Apărării de la Moscova a numit retragerea rapidă a rușilor drept „un pas de bunăvoință”, însă, potrivit jurnaliștilor ucraineni, rușii au făcut acest lucru după ce au pierdut echipamente militare în valoare de peste 900 de milioane de dolari în urma ripostelor ucrainene.
Jurnaliștii de la Forbes Ucraina au calculat valoarea totală a echipamentelor militare rusești distruse pe insulă sau în apele din jur. Estimarea indică pierderi materiale care se ridică la 915 milioane de dolari. Jurnaliștii precizează că au luat în considerare doar pierderile cunoscute și confirmate, astfel că este posibil ca lista să nu fie exhaustivă.
Cea mai mare pierdere a armatei de ocupație a fost crucișătorul „Moskva”, fosta navă-amiral a flotei Mării Negre, a cărui valoare este estimată la 750 de milioane de dolari.
Pe insulă au fost distruse cel puțin opt complexe antiaeriene de tip 9K330 Tor, Pantsir-S1 și 9K35 Strela-10, cu o valoare cumulată de peste 100 de milioane de dolari, dar și patru ambarcațiuni (inclusiv remorcherul „Vasili Bekh”), a căror valoare totală se ridică la 50 de milioane de dolari, și cel puțin un elicopter Mi-8, cu un preț estimat la 8 milioane de dolari.
Comandamentului Operațional „Sud” al Armatei ucrainene a indicat joi că, după bombardarea insulei, rușii „au evacuat în grabă rămășițele garnizoanei, cu două ambarcațiuni cu motor și probabil au părăsit insula”, informează agenția de știri UNIAN.
Pe de altă parte, Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, a numit retragerea armatei ruse drept un „gest de bunăvoință” care demonstrează că Rusia nu obstrucționează exporturile de cereale și produse agricole din Ucraina.
„Astăzi (joi, n.red.), ca gest de bunăvoință, armata rusă și-a încheiat sarcinile pe Insula Șerpilor și a retras garnizoana staționată acolo”, a afirmat oficialul rus.
Insula Șerpilor, cu o poziție strategică extrem de importantă în nord-vestul Mării Negre, a fost încă de la începutul războiului scena unor confruntări acerbe între forțele ucrainene și invadatorii ruși, care au ocupat insula pe 25 februarie. Ucraina a reacționat bombardând în repetate rânduri insula și scufundând o serie de nave rusești în zona insulei.
Insula Șerpilor a aparținut României în perioada 1878-1948, însă după cel de-al Doilea Război Mondial, teritoriul a fost anexat ilegal de către URSS.