ApărareȘtiri

Rusia a efectuat 168 de exerciții militare în regiunea Mării Negre în anul 2020

Nave de război ale Forțelor Navale Ruse (Xinhua/Lin Jian)

Flota rusă a Mării Negre a efectuat anul trecut un număr de 168 de exerciții militare, aspect ce reflectă importanța sporită a bazinului pontic în viziunea strategică a Moscovei și amplifică temerile țărilor vecine, care se simt amenințate de superioritatea navală a Rusiei în această regiune.

Un astfel de exercițiu se desfășoară chiar în această perioadă, cu participarea a peste 50 de aeronave rusești din cadrul Districtului Militar Sudic al Rusiei și aviației navale a Flotei Mării Negre, iar toate cele șase submarine rusești din zona pontică au fost plasate în stare de alertă și execută misiuni în afara porturilor, în replică la exercițiul NATO „Sea Shield 21”, condus de România.

„În cursul exercițiului tactic planificat, echipajele avioanelor de vânătoare și bombardament Su-27SM, Su-30SM, Su-24M și Su-34 vor trebui să efectueze lansări de rachete și bombe asupra țintelor. Echipajele trebuie să confirme capacitatea de a efectua misiuni în condiții meteorologice nefavorabile, precum și zboruri la o altitudine extrem de mică deasupra suprafeței apei”, a indicat generalul Alexander Dvornikov, comandantul Districtului Militar Sudic al Rusiei, potrivit agenției de știri Kryminform.

De asemenea, în cadrul exercițiului, aviația rusească va executa misiuni de escortare a grupărilor navale de atac cu scopul asigurării securității în bazinul pontic.

Contramanevrele rusești au loc în contextul în care peste 2.400 de militari din opt state, 18 nave de luptă – printre care patru vase de război echipate cu sistemul antibalistic Aegis –  și 10 aeronave de luptă, participă la Sea Shield 21, cel mai amplu și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de Forțele Navale Române în 2021.

Totodată, anul trecut, navele escadrei ruse din Marea Neagră au întreprins peste 40 de călătorii pe distanțe lungi, inclusiv în apele Atlanticului și Oceanului Indian, a declarat generalul Dvornikov, citat de agenția de știri TASS.

Dvornikov a adăugat că Ministerul Apărării de la Moscova acordă o prioritate ridicată echipării cu armament modern a unităților din Districtul Militar Sudic – care include regiunea ocupată Crimeea – având în vedere situația complicată din zona sa de responsabilitate. Astfel, în 2020, unitățile din această zonă au primit peste 2.500 de piese de armament modern, echipament militar și special, inclusiv nave de război, avioane, elicoptere, vehicule blindate și echipamente de război electronic.

De asemenea, fregatele rusești Amiral Makarov și Amiral Essen au efectuat pe 23 martie un exercițiu în Marea Neagră în cursul căruia au simulat o luptă împotriva unui grup de nave de război inamice, relatează jurnaliștii de la Tass.

Colonelul Vadym Skibitskyi, director adjunct al agenției de informații pentru apărare din Ucraina, a declarat în 2019 că toate țările din Marea Neagră ar trebui să fie îngrijorate de consolidarea poziției militare a Rusiei după anexarea Crimeii.

Oficialul a menționat că, înainte de anexarea din 2014, Rusia avea 22 de avioane de luptă în regiune, iar acum are 122, numărul de submarine a crescut de la două la șapte, iar numărul de nave de război s-a dublat, de la 22 la 45.

Potrivit comandantului Forțelor Navale ale Forțelor Armate din Ucraina, Oleksiy Neizhpapa, în ultimii șapte ani, efectivul Flotei Ruse a Mării Negre a crescut cu 45%, ajungând la 58 de unități, inclusiv 13 nave echipate cu rachete de croazieră Kalibr.

În plus, potrivit Neizhpapa, numărul avioanelor de luptă din Crimeea ocupată a crescut de 3,5 ori, cel al elicopterelor de 9 ori, numărul vehiculelor blindate de luptă a crescut de 6 ori, iar cel al sistemele de artilerie reactivă, de 6,5 ori. De asemenea, numărul personalului militar rus s-a triplat, depășind 40.000 de oameni, relatează agenția Ukrinform.

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR), a afirmat recent că este de părere că „Marea Neagră este mai importantă pentru Kremlin decât Marea Baltică”.

„Este rampa lor de lansare pentru tot ceea ce fac în Siria, în estul Mediteranei, în Africa. Așa influențează activitățile, operațiunile și securitatea în Caucaz și așa influențează totul în Balcani”, a adăugat generalul american.

Hodges a explicat că nu este împotriva exercitării de către Moscova a suveranității sale în regiunea Mării Negre, atât timp cât se limitează la propriul teritoriu, însă este „complet împotriva a ceea ce fac ei [rușii] atunci când încalcă suveranitatea altora sau perturbă sau împiedică dezvoltarea economică a țărilor din regiune”.

În replică la militarizarea de către Rusia a bazinului pontic după anexarea regiunii Crimeea, NATO și-a consolidat masiv prezența maritimă în Marea Neagră.