ApărareȘtiri

România și Bulgaria își reglementează operațiile transfrontaliere de poliție aeriană, vecinii sunt precauți față de NATO

România și Bulgaria urmează să pună în practică un protocol privind operațiile transfrontaliere de poliție aeriană, în urma unei înțelegeri între cele două guverne, care amendează un acord mai vechi, din 2012.

Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 42/2021 privind ratificarea ”Protocolului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria, semnat la Ruse, la 18 martie 2021”, amendează un acord guvernamental româno-bulgar, care a fost încheiat acum zece ani și a primit în această săptămână avizul Comisiei pentru Apărare a Camerei.

Conform acestuia, mecanismul instituit prin protocol stabileşte condiţiile în care un alt stat membru NATO, în calitate de terţ, poate desfăşura operaţii transfrontaliere de poliţie aeriană în spaţiul aerian al României, respectiv al Bulgariei doar după parcurgerea unori etape premergătoare.

Astfel, sunt necesare: exprimarea de către terţ, printr-o notificare scrisă, transmisă pe canale diplomatice, a intenţiei de desfăşurare a unei astfel de operaţii; primirea acceptului din partea României şi a Republicii Bulgaria; încheierea unor înţelegeri tehnice trilaterale privind condiţiile de desfăşurare a operaţiilor; executarea cu succes a unui antrenament sub controlul şi comandă NATO.

Decizia este aprobată de CSAT și a primit un vor unanim în Comisia pentru Apărare a Camerei, urmând să primească un vot din partea plenului. Camera Deputaților este prima cameră sesizată.