România organizează un exercițiu aeronaval la care participă forțe militare din șase state NATO
România organizează, în perioada 26 februarie – 6 martie, exercițiul „Poseidon 21”, la care urmează să participe militari români și străini, cu 13 vase de război, nouă aeronave (inclusiv avioane Rafale, Eurofighter și MiG-21 Lancer), dar și un robot subacvatic comandat de la distanță, se arată într-un comunicat de presă al Forțelor Navale Române.
„Poseidon 21”, primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în bazinul pontic, are rolul de a utiliza optim capabilitățile NATO pentru consolidarea capacității de reacție rapidă a alianței, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate din regiune.
Exercițiul este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională consolidată/ întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă a forțelor Aliate în regiunea Mării Negre.
Forțele Navale Române participă la exercițiu cu puitorul de mine și plase ,,Viceamiral Constantin Bălescu”, nava maritimă hidrografică ,,Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri ,,Venus”, remorcherele de port și radă „Vârtosul” și „Voinicul”, două detașamente scafandri EOD, scafandri fluviali și scafandri salvatori, precum și un elicopter Puma Naval. De asemenea, Forțele Aeriene Române au alocat pentru acest exercițiu două avioane MIG-21 Lancer și un elicopter IAR 330 MEDEVAC, iar Forțelor Terestre participă cu un pluton de infanterie din Brigada 9 „Mărășești”. În plus Garda de Coastă vine cu o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă.
Alături de România, la exercițiu vor mai fi prezenți militari din Bulgaria (cu vânătorul de mine BGS ,,Tsibar”); Grecia (cu vânătorul de mine HS ,,Evropi”); Turcia (cu un robot subacvatic telecomandat); SUA (cu scafandrii Explosive Ordnance Disposal – EOD); Franța (avioane multirol Rafale); Spania (Eurofighter Typhoon). De asemenea, la exercițiu va lua parte și Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este compusă din nava-comandant TCG ,,Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (România) și BGS ,,Priboy” (Bulgaria) și vânătoarele de mine ESPS ,,Tajo” (Spania) și TCG ,,Ayvalik” (Turcia).
Scenariul exercițiului cuprinde secvențe întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate, secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor, precum și manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor. În zona terestră, este planificată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune, comună MApN-MAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc.