ApărareȘtiri

Republica Moldova participă cu un pluton de infanterie la „Sea Breeze 21”, un exercițiu catalogat drept “agresiv” de Rusia

Sursa: Ministerul Apărării din Republica Moldova.

Un pluton din cadrul Batalionului 22 de Menținere a Păcii al Republicii Moldova va participa la Sea Breeze 21, un exercițiu multinațional în Marea Neagră, organizat de SUA și Ucraina, la care participă și România cu două nave militare. Rusia și-a manifestat deja ostilitatea în legătură cu acest eveniment de instruire, susținând că „inspiră ambiții militariste la Kiev”.

“Din partea Republicii Moldova, la aceste exerciții vor participa doar militarii din cadrul batalionului de menținere a păcii, care vor fi detașați în regiunea Herson, care vor efectua antrenamente specifice lor. Soldații noștri din trupele de menținere a păcii nu vor participa la manevrele navale pe Marea Neagră”, a declarat Victor Gaiciuc, ministrul interimar al Apărării, într-un interviu pentru site-ul guvernamental rus de știri Sputnik Moldova.

“Aș dori să subliniez încă o dată că Moldova este o țară neutră. Cu toate acestea, statutul neutru al statului nu înseamnă izolare. Prin urmare, unitățile Armatei Naționale participă regulat la diferite exerciții desfășurate în regiunea noastră”, a completat oficialul de la Chișinău.

România participă cu fregata „Regina Maria” (F222) și corveta „Contraamiral Horia Maccelariu” (265) la „Sea Breeze 21”, un exercițiu multinațional care reunește peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave.

Rusia a cerut Statelor Unite și aliaților săi să anuleze exercițiile în zona Mării Negre, afirmând că acestea “nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

În timp ce diplomații ruși vorbeau despre menținerea păcii și stabilității în Marea Neagră, forțele ruse de apărare de coastă din regiunea ocupată Crimeea exersau operațiuni de neutralizare a unei flote inamice utilizând sistemele antinavă Bastion și Bal, iar un grup de avioane Suhoi Su-24 Fencer și Suhoi Su-30 Flanker ale aviației ruse pătrundea intempestiv în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre delegat României (FIR București).

Țările pontice, aliate sau partenere NATO, percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, ce permit Rusiei să monitorizez și controleze o porțiune semnificativă a bazinului Mării Negre.

România participă cu o corvetă și o fregată la exercițiul multinațional “Sea Breeze 21” din Marea Neagră