ApărareȘtiri

România participă cu o corvetă și o fregată la exercițiul multinațional “Sea Breeze 21” din Marea Neagră

Fregata Regina Maria (Commander SNMG2)

Peste 300 de militari din cadrul Forțelor Navale Române, fregata “Regina Maria” (F222) și corveta “Contraamiral Horia Maccelariu” (265) participă la “Sea Breeze 21”, unul dintre cele mai ample exerciții multinaționale desfășurate în vestul Mării Negre în ultimele două decenii.

Corveta “Contraamiral Horia Maccelariu” (265) a plecat sâmbătă, 26 iunie, din portul militar Mangalia, și a acostat duminică după-amiază în portul Odessa din Ucraina.

“Regina Maria” (222) cu un elicopter IAR 330 “Puma Naval” ambarcat la bord. Fregata va pleca miercuri, 30 iunie, din portul militar Constanța, va executa o serie de exerciții în comun cu fregata neerlandeză HNLMS “Evertsen”, după care se va integra în gruparea navală permanentă a Alianței Nord-Atlantice SNMG-2 care operează în Marea Neagră și va participa la Exercițiul “Sea Breeze 21” din Ucraina.

De asemenea, doi elevi militari de la Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu” vor fi ambarcați, în perioada 29 iunie -7 iulie, la bordul distrugătorului american USS Ross (DDG-71), care participă la “Sea Breeze 21”, unde vor efectua un stagiu de pregătire practică, coordonat de marinarii americani, se arată într-un comunicat pe site-ul oficial al Forțelor Navale Române.

Peste 5.000 de militari, cu 32 de nave și 40 de aeronave, vor participa la exercițiul naval „Sea Breeze 21”, organizat de Forțele Navale ale SUA și Marina ucraineană, în Marea Neagră. Printre cele 32 de țări participante la exercițiu se numără și România și Republica Moldova.

Programată să se desfășoare în perioada 28 iunie-10 iulie, ediția din acest an a exercițiului va include acțiuni de „război amfibiu, manevre de război terestru, operațiuni de scufundare, operațiuni de interdicție maritimă, apărare antiaeriană, operațiuni speciale integrate, război antisubmarin și operațiuni de căutare și salvare”.

Exercițiul a stârnit furia Rusiei, care susține că „amploare și natura evident agresivă [a evenimentului] nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre”.

În timp ce diplomații ruși vorbeau despre menținerea păcii și stabilității în Marea Neagră, forțele ruse de apărare de coastă din regiunea ocupată Crimeea exersau operațiuni de neutralizare a unei flote inamice utilizând sistemele antinavă Bastion și Bal, iar un grup de avioane Suhoi Su-24 Fencer și Suhoi Su-30 Flanker ale aviației ruse pătrundea intempestiv în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre delegat României (FIR București).

Țările pontice, aliate sau partenere NATO, percep anexarea ilegală de către Moscova a regiunii Crimeea ca pe o amenințare, mai ales că Rusia a poziționat acolo sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, ce permit Rusiei să monitorizez și controleze o porțiune semnificativă a bazinului Mării Negre.