Reevaluarea prezenței SUA în lume: Au fost identificate capacități suplimentare pentru îmbunătățirea forței de descurajare în Europa
Pentagonul a anunțat luni, 29 noiembrie, că a finalizat un amplu proces de reevaluare a prezenței militare americane în lume. În ceea ce privește Europa, Departamentul Apărării de la Washington a transmis revaluarea urmărește să consolideze puterea de descurajare a SUA împotriva Rusiei, iar în acest sens au fost identificate capacități suplimentare pentru îmbunătățirea posturii de descurajare a SUA în Europa.
Autoritățile americane nu au oferit prea multe detalii despre redistribuirea forțelor americane, rezultatele procesului de reevaluare fiind clasificate.
„Ne străduim să fim cât mai transparenți posibil, dar pentru a evita să oferim adversarilor noștri vreun avantaj, trebuie să protejăm detaliile cu privire la orice schimbare imediată a posturii noastre”, a declarat un oficial american, citat de publicația Air Force Times.
Oficialul a precizat că un alt motiv pentru secretizarea rezultatelor este reprezentat de faptul că momentan nu au fost finalizate negocierile cu aliații privind potențiale transferuri de forțe americane.
Orice modificări suplimentare ale posturii SUA vor fi luate în coordonate cu aliații Washingtonului, a precizat oficialul.
Mara Karlin, care îndeplinește funcția de subsecretar adjunct al Apărării pentru politici, a anunțat că președintele Joe Biden a acceptat recomandările formulate de șeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III, cu privire la reevaluarea posturii globale.
“În Europa, revizuirea urmărește să consolideze forța de descurajare a SUA împotriva Rusiei și să permită forțelor NATO să opereze mai eficient”, afirmat subsecretarul adjunct al Apărării, potrivit unui comunicat al Pentagonului.
Pe lângă anularea planului de retragere a mii de militari americani din Germania, “analiza a identificat capacități suplimentare care vor îmbunătăți postura de descurajare a SUA în Europa și acestea vor fi discutate cu aliații în viitorul apropiat”, a afirmat Karlin.
În anunțul Pentagonului nu se precizează unde în Europa ar putea fi poziționate capacități suplimentare de descurajare a Rusiei, însă există speculații că Româna s-ar putea număra printre țările în care va fi consolidată prezența forțelor armate americane. De altfel, cu ocazia recentei vizite a șefului Pentagonului în țara noastră, Nicolae Ciucă, în acel moment ministru demis al Apărării, a subliniat că contracararea ”asertivității Federației Ruse” se poate face ”inclusiv” prin consolidarea prezenței forțelor armate americane pe teritoriul României.
La rândul său, Lloyd J. Austin III a menționat că țara noastră joaca un rol cheie în regiune, găzduind 1.000 de militari americani care au rolul de descurajare a comportamentului agresiv al Rusiei în zona pontică.