ApărareȘtiri

Agresiune în Europa: Rusia invadează Ucraina vizând marile orașe din țara vecină

Bombardamente rusești la Kiev (FOTO: Ukrainian President’s office)

Rusia a bombardat mai multe orașe din Ucraina, inclusiv unele aflate la sute de kilometri depărtare de front, și a pătruns cu trupe în mai multe regiuni din țara vecină, după ce președintele rus Vladimir Putin a autorizat, joi noaptea, o așa-numită operațiune militară specială în Ucraina.

Rusia a lansat invazia în timp ce liderii mondiali încercau să evite catastrofa convocând o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, pe fondul temerilor privind declanșarea celui mai mare război din Europa după 1945.

Vladimir Putin a anunțat declanșarea invaziei Ucrainei în cadrul unui discurs inopinat în care a înfierat Occidentul și a cerut trupelor ucrainene să se predea fără luptă. Liderul de la Kremlin a spus că Moscova va depune eforturi pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei.

La fel ca în 2008 împotriva Georgiei, invazia Rusiei în țara vecină vine după ce liderii Republicilor Populare Donețk și Lugansk – state marionetă recunoscute doar de Moscova – au pledat pentru ajutor în scopul respingerii așa-zisei agresiuni ucrainene.

„Scopul ei este să protejeze oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani și pentru aceasta vom să depună eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și, de asemenea, aducerea în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva civililor, inclusiv a cetățenilor Federației Ruse”, a motivat președintele rus, citat de agenția de știri TASS.

„Pacea pe continentul nostru a fost spulberată. Avem acum război în Europa , la o scară și de un tip pe care am crezut că aparțin istoriei. Acesta este un moment grav pentru securitatea Europei”, a reacționat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Harta războiului din Ucraina, ziua 1 (FOTO: The Guardian)

Informații contradictorii din zona de război

Potrivit Ambasadei SUA la Kiev, bombardamentele rusești vizează o serie de mari orașe din Ucraina, inclusiv Kiev, Harkov, Odesa, Ivano-Frankivsk sau Mariupol.

Pe lângă atacuri venite direct dinspre Rusia, Administrația de la Kiev susține că trupele rusești au pătruns în Ucraina și venind din Belarus.

Potrivit jurnalistului ucrainean Iuri Butusov, „trupele ruse au trecut granițele de nord. Sunt lovite facilități militare din toată țara, în special unități de apărare aeriană, baze aeriene, sisteme de control. Forțele armate ucrainene rezistă”, informează agenția de știri Ukrinform.

Un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, a declarat jurnaliştilor într-un grup oficial WhatsApp că trupele ruse au debarcat în zona Odessei, cel mai mare port al țării, într-o zonă aflată la mai puțin de 200 km depărtare de România și la doar câteva zeci de km depărtare de regiunea prorusă Transnistria din Republica Moldova, informează presa americană, preluată și de agenția rusă de știri TASS.

Pe de altă parte, reprezentanții armatei ucrainene susțin că nu s-au înregistrat debarcări în zona Odessei, însă 18 persoane și-ar fi pierdut viața în urma unui bombardament ce a vizat o bază militară din zonă.

Gerashchenko a adăugat că au avut loc atacuri cu rachete asupra aerodromului Vasilkovsky de lângă capitala țării, Kiev.

Armata ucraineană susține că a doborât cinci avioane și un elicopter în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a distrus bazele aeriene și apărarea antiaeriană a Ucrainei, informează Kyiv Post.

Un oficial ucrainean a declarat joi după-amiază că forțele ucrainene au doborât șase avioane de luptă rusești, plus un număr mare de elicoptere.

Rusia a recunoscut că a pierdut cel puțin un avion de atac la sol Suhoi Su-25, susținând s-a prăbușit în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina în urma unei erori de pilotaj. Autoritățile ruse au indicat că pilotul s-a catapultat și a fost recuperat de propriile forțe.

  • Coloană de tancuri ruse T-72, neutralizată cu ajutorul rachetelor antitanc americane Javelin, susține armata ucraineană.

Ucraina: Coloană de tancuri ruse, neutralizată cu ajutorul rachetelor antitanc Javelin

  • NATO își consolidează prezența în România: SUA trimit două avioane invizibile pe radar F-35, iar Germania își prelungește șederea la Mihail Kogălniceanu.

SUA trimit în România două avioane de generația a cincea de tip F-35

Germania va prelungi și va extinde sprijinul pentru asigurarea serviciului de poliție aeriană NATO în România

  • Rusia ar fi preluat controlul unui aerodrom de lângă Kiev, însă câteva elicoptere rusești au fost doborâte de ucraineni.

VIDEO. Asalt aerian rusesc asupra unui aeroport militar de lângă Kiev

  • Analiză Umbrela Strategică: Război Rusia vs. Ucraina în termeni statistici. Ce arme ar putea crea cele mai mari probleme armatei ruse?

Analiză Umbrela Strategică: Războiul Rusia vs. Ucraina în termeni statistici. Ce arme ar putea crea cele mai mari probleme armatei ruse?

 Știre în curs de actualizare