ApărareȘtiri

SUA trimit în România două avioane de generația a cincea de tip F-35

Avioane de luptă F-35 în România (MApN)

Două avioane de generația a cincea de tip F-35A Lightning II ale Forțelor Aeriene ale SUA au aterizat joi, 24 februarie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, informează Ministerul Apărării.

Aeronavele americane vor participa la misiuni și antrenamente în comun cu unitățile Forțelor Aeriene Române, cu scopul consolidării interoperabilității în cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare.

Statele Unite au anunțat miercuri că președintele SUA, Joe Biden, a ordonat Pentagonului să desfășoare forțe americane suplimentare pe Flancul estic al NATO, inclusiv până la opt avioane F-35, zeci de elicoptere AH-64 Apache și sute de militari americani.

Pe fondul agravării crizei ucrainene, în cursul ultimelor săptămâni, Statele Unite au transferat 1.000 de militari cu blindate Stryker din Germania în România, iar baza aeriană Borcea din România găzduiește avioane de luptă F-16 și F/A-18 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, respectiv Forțelor Navale ale SUA.

Administrația Biden a indicat joi că ia în considerare mutarea mai multor forțe americane în țările NATO din est, a indicat un oficial american familiarizat cu problema, citat de postul CNN.